Доналд Тръмп се разделя със свои адвокати преди процеса по импийчмънт

0
119
Доналд Тръмп
Снимка: Facebook

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп взе решение да прекрати сътрудничеството си с някои членове на юридическия си екип, които трябваше да го представляват в процеса по импийчмънт в Сената, предадоха американските медии. По официална информация напускането на Буч Бауърс и Дебора Барбъри е било по взаимно съгласие, предава „BBC“.

Процесът срещу Тръмп, който беше обвинен в подклаждане на напрежението сред гражданите и насърчаване на протестите в страната, е насрочен за 8 февруари. Сенаторите ще трябва да се произнесат по въпроса дали да осъдят бившия лидер заради факта, че е подбудил извършването на щурма в Капитолия на 6 януари, при който загинаха петима души.

Грег Харис и Джони Гасер, двама бивши юристи от Южна Каролина, също са напуснали екипа, съобщи „Associated Press“. Твърди се, че те са отказали да защитават доскорошния президент в процеса, свързан с обвиненията му, че по време на тазгодишните избори е извършена измама. Междувременно Джош Хауърд, адвокат от Северна Каролина, който неотдавна се присъедини към екипа, реши да се оттегли, предаде „CNN“.

Засега все още не е ясно кой ще представлява Тръмп по време на наказателния процес срещу него. Както е известно, той е първият президент в историята, който е обект на импийчмънт цели два пъти. За първи път това се случи през 2019г., когато бяха разгледани отношенията му с Украйна, но по-късно президентът беше оправдан от Сената.

Сега Тръмп е обвинен в подстрекаване на голям брой свои поддръжнижи, които неотдавна се събраха и щурмуваха сградата на Конгреса, след като той изказа многократно неверните си твърдения, че е извършена измама по време на президентските избори. Въпреки това отново има вероятност бившият държавен лидер да бъде оправдан.

В Сената 45 от общо 50 републиканци гласуваха тази седмица в полза на идеята за прекратяване на процеса, преди дори да е започнал, с мотива, че президентите не могат да бъдат изправени пред съдебни процеси по импийчмънт, след като са напуснали поста си. Ако останалите 17 републикански сенатори гласуват заедно с 50-те демократи в подкрепа на обвиненията срещу Тръмп, това потенциално ще му попречи да се кандидатира отново за високопоставена държавна длъжност в бъдеще.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments