Документи уличават кмета на Царево Георги Лапчев в лъжа. Каква истина скри градоначалникът?

1
857
Георги Лапчев
Георги Лапчев. Снимка: Facebook

Документи уличават кмета на Царево Георги Лапчев в лъжа. Това разкри пред Искра.бг общественикът Емил Пейчев. Нашата редакция също разполага с копия от документите, с които може да се запознаете по-долу в настоящата публикация.

Емил Пейчев е отправил няколко въпроса до кмета Лапчев по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Общественикът е искал да разбере дали общината е имала сключени договори с адвокати или правни кантори за предоставяне на правна помощ. Искра.бг разполага с официалния отговор до Пейчев от местната управа, в който на всеки от поставените въпроси той е един и същ, а именно:

„Не са сключвани договори за абонаментно правно обслужване с адвокати и адвокатски дружества от кмета или общината през периода 2017 до подаване на настоящото заявление.“

Пейчев обясни пред Искра.бг как изобщо е решил да задава въпроси по ЗДОИ на кмета Георги Лапчев. Преди време общественикът е видял на сайта на общината зададени въпроси също по ЗДОИ и същите отговори, затова е решил той да попита втори път и ги е задал от свое име. Полученият от него отговор е същият. Самият Пейчев обясни, че не знае какви действия е предприел първият гражданин, задал тези въпроси.

Но самият той няма как да потърси отговорност на кмета Георги Лапчев, защото не е засегнат пряко от неговите отговори. Иначе Лапчев носи отговорност, защото с даването на неверни отговори той е нарушил закона, категоричен е Пейчев.

За да докаже, че Лапчев не казва истината, общественикът е отишъл в съда и е взел документи, които ясно показват, че общината е сключвала договори за правни услуги с адвокати, срещу което тя е заплащала различни суми, достигащи дори до 12000 лева. Пейчев подчерта, че в случая не е важен размерът на хонорара, а фактът, че тази информация се крие от гражданите и дори когато те самите питат, не им се казва истината. А самата информация е публично достъпна.

Що се отнася до казуса с платените 12000, това е било направено от Община Царево, въпреки че тя е спечелила делото. Сега предстои да се предприемат съответните действия ответната страна да възстанови сумата.

„Тук говорим за моралната страна. Реално го няма моралът. Не може един градоначалник да си поставя подписа под такива документи и то с ясното съзнание, че това не е вярно, защото той разписва всички тези пълномощни и договори на външните кантори, в което няма нищо лошо. Това е нормално. Няма как юристът на Общината да е компетентен във всяка една област. Но не е редно при условие, че знаеш, че използваш външни юристи, да казваш – ние не ползваме“, коментира Емил Пейчев.

Той подчерта, че няма как да имаме доверие на кмет, при условие, че за такива елементарни неща си позволява да не казва истината.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Даниел Скулиев
Даниел Скулиев
3 месеци по-рано

Бе Бачийски цървул такъв… Как Пейчев отива и взима документи от съда??? Това не е ли подсъдимо?