Добра новина за всички пенсионери! Повишението на пенсиите ще е не с 10%, а с 11%

3
1252
Пари, пенсионер, пенсия
Пари. Снимка: Freepik.com

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%, категоричен е премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли.

Още утре на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година.

Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. Всички представители на изпълнителната власт в НС на НОИ ще гласуват за 11% увеличение.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10%.

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент.

Важно: Министерство на земеделието отваря прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Добра новина за всички пенсионери! Повишението на пенс… […]

trackback

[…] Добра новина за всички пенсионери! Повишението на пенс… […]

trackback

[…] Добра новина за всички пенсионери! Повишението на пенс… […]