Директорът на РИОСВ-Бургас нарушил ли е закона, обслужвайки интересите на Кирил Домусчиев?

0
295
Ивайло Мирчев и Димитър Найденов
Ивайло Мирчев и Димитър Найденов. Снимка: Скрийншот от видео, Фейсбук

Вторият етап от разследването, за изграждането на „Терминал 2А“ в Порт Бургас за опасни товари, е приключил. Това съобщиха народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и лидерът на местната организация на „Да България“ и член на националното ръководство на партията Димитър Найденов. По време на живо включване във Facebook Мирчев обясни:

„Някой е решил, че огромни резервоари със сярна киселина трябва да бъдат разположени в центъра на Бургас. Това е станало без задължителната Oценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/.“

„Това е вторият етап от нашето разследване, което започнахме на 7 февруари, като събрахме всички необходими документи, от които става ясно едно нещо, че тези терминали за опасни товари, пълни със сярна киселина, са проведени без задължителния ОВОС. Това обичайно се прави, за да се избегне общественото обсъждане и гражданите на Бургас да не разберат какво се случва“, посочи Найденов. Той попита:

„Има ли незаконен строеж на “Специализиран терминал за съхранение на сярна киселина”? Ще се потърси ли отговорност от замесените държавни служители, които са участвали в процедирането на този имот? Нарушил ли е законът бившия директор на РИОСВ-Бургас, за да обслужи интересите на един от олигарсите, приближени до Борисов?“

Пристанището е концесионирано от бизнесмена Кирил Домусчиев. Мирчев и Найденов твърдят, че от събраните от тях документи стават ясни следните обстоятелства:

– Бившият директор на Регионална инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас Тонка Атанасова не е провела задължителната процедура по ОВОС за строеж на “Специализиран терминал за съхранение на сярна киселина” с капацитет на резервоарите 50000 тона през 2016 година.
– Избягвано е обществено обсъждане, което евентуално би възпрепятствало изграждането на резервоари за огромни количества за опасни товари вблизост до жилищните райони на града.
– Отдел “Екология” към Общината, също е “проспала” строежа на терминала, без ОВОС и обществено обсъждане.
– Сегашният директор на РИОСВ-Бургас е смятаната за близка до тогавашния директор Тонка Атанасова, Зинка Стойкова.

Зинка Стойкова е била началник, а преди това и главен експерт в отдел „Атмосферен въздух, вредни физични фактори, води, опасни химични вещества и KПКЗ“ към дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност”.

Припомняме ви, че Димитър Найденов обяви на пресконференция, че са подали сигнали до ресорните министри на транспорта, на вътрешните работи, на финансите и на екологията, дали са спазени всички процедури при изграждането на инсталацията. По думите му разрешителните за нея и за складирането на сярна киселина е било извършено при нарушение на закона. Той посочи, че през 2017 година, тогавашният началник на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова е обяснила, че за проекта за изграждане на инсталация за складиране и обработка на сярна киселина, не е нужно да се извършва Oценка за въздействие върху околната среда.

Общественикът припомни, че концепцията за получаване на концесия на съществуващо пристанище е предвиждало частен инвеститор да вложи значителна сума за основен ремонт и разширяване на инфраструктурата и закупуване на ново товаро-разтоварно оборудване. В замяна на това операторът получава правото да оперира пристанището.

От „Демократична България“ /ДБ/ ще отправят запитване към Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ дали ще се поиска от Прокуратурата отмяна на незаконосъобразното решение на тогавашния директор на РИОСВ-Бургас. Те ще продължат да следят казуса за опасните товари, разположени на пристанище Бургас, притежавани от Кирил Домусчиев. Мирчев и Найденов се надяват да бъде потърсена отговорност на замесените държавни служители.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments