Държавата наема още техника за разчистване в пострадалите села в Карловско

0
11
Разчистване на щети
Разчистване на щети. Снимка: Министерство на отбраната

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев се обърна към строителните фирми да предоставят под наем още техника с водачи за разчистването на най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Карлово. По думите му нужна е не само механизация, но и малка техника, която да влезе в домовете на хората. За целта е осигурено финансиране от държавата. Той помоли строителните компании, които имат възможност да се обадят на телефона на областна управа „Доброволци за Карлово“ – 0879 182 250, за да получат допълнителна информация за реда и условията за наемане.

Търсят се спешно и транспортни фирми, които да осигурят ежедневното извозване на 210 деца до училищата в Карлово, добави областният управител. Той подчерта, че началото на учебната година е под въпрос, защото нито една фирма не е участвала в процедурата, обявена от местната администрация. Нека желаещите отново да се свържат с телефона на областна управа за координация на доброволците и помощта от фирмите.

Продължават възстановителните дейности в най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Каравелово – Богдан, Каравелово и Слатина. 120 строителни машини работят на терен и разчистват улиците и участват в укрепването на речните корита. Продължават аварийните работи за възстановяване на електрозахранването и водоподаването в засегнатите села като само в Слатина са отстранени напълно.

В Каравелово в домовете и сградите има ток, с изключение на уличното осветление. Причината е, че пороят е отнесъл стълбовете и за тяхното изграждане е нужно време. В половината от селото вече има и вода, от ВиК-Пловдив уверяват, че до края на деня ще има и в останалата част.

В Богдан ток има в 70 на сто от къщите, а в половината има вода. Уверенията и на двете дружества е, че работят с усилени темпове, за да възстановят тока и водоподаването за цялото село. На този етап водата се използва само за почистване. Ежедневно от РЗИ-Пловдив взимат проби, но все още не е годна за пиене и петте пострадали села.

„На този етап има осигурена минерална вода, но тя е на привършване, затова всяка помощ от бутилиращите компании, сдружения и граждани е добре дошла“, подчерта областният управител.

Извършена е дезинфекция на улиците и всички публични пространства и обществени сгради, а от днес започва пръскане по домовете, за да не плъзнат зарази.

Същевременно командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, който ръководи действията на военнослужещите в пострадалите населени места в Карловско, заяви: „Българската армия ще продължи да помага на населението в пострадалите от наводненията населени места в община Карлово поне още месец. Предстои изготвянето на нов план, по който ще се осъществява участието на военнослужещите във възстановителните дейности.“

Вече 11-и ден военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да помагат за отстраняването на щетите, причинени от наводнението в обществените сгради и частни домове на самотни хора в най-засегнатите от бедствието населени места на община Карлово.

Днес в селата Слатина и Каравелово помагат 63 военнослужещи с 5 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 40 души от двете авиобази – в Граф Игнатиево и Крумово, работят по разчистването и възстановяването на село Богдан.

Армията ни се включи в помощ на населението още в първите часове на 2 септември, след настъпването на бедствието.

„Водата е стихия и течението беше изключително силно в онзи момент. Рискът да загубим някого от нашите хора също беше доста голям. Успяхме да окажем съдействие и да евакуираме хората, чийто живот беше застрашен“, коментирабригаден генерал Дешков.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments