ДАНС и КПКОНПИ влязоха в Община Царево: Втори ден проверките продължават

0
3383
Община Царево
Община Царево. Снимка: Скрийншот от Google Maps

До Искра.бг постъпи сигнал, че служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ са влезли в Община Царево.

Интересен факт е, че проверките обхващат всички обществени поръчки, свързани с общината – договори, фирми, изпълнения. Към момента се провеждат разпити на цялата администрация, в частност на ръководството. Обект на инспекция са и собственици, и управители на фирми, които са изпълнители на обществените поръчки.

Царево е поредната община, която не е подмината от държавата, а напротив. За пореден път тя влезе в полезрението на институциите. Изглежда проверките, тръгнали от Бургас и Поморие, лавинообразно продължават на юг.

Все още не се знае как върви визитата на контролните органи. Фактът обаче, че служителите на ДАНС и КПКОНПИ са инспектирали в общинската администрация цял следобед вчера и продължават днес, показва, че имат нещо конкретно предвид. Или няколко неща?

Георги Лапчев
Георги Лапчев. Снимка: Фейсбук

Източници на медията ни разказаха, че кметът на Царево инж. Георги Лапчев и председателят на Общинския съвет Таня Янчева /и двамата представители на ГЕРБ/ са били видени доста притеснени пред сградата на Общината. Те са говорили по телефона, движейки се напред-назад, осезаемо разтревожени. Обезпокоението им без съмнение издавало наличие на проблем.

Таня Янчева
Таня Янчева. Снимка: Община Царево

В информацията, изпратена до редакцията ни, се съобщава, че служителите на ДАНС и КПКОНПИ са наредили на г-н Лапчев да не напуска канцеларията, докато те не му позволят да го направи.

Предвид фактите следва да предположим, че проверката ще бъде голяма и става въпрос за съмнения за сериозни нарушения. Ако визитата на ДАНС и КПКОНПИ бе инициирана за конкретен казус, всичко щеше да приключи за час-два. Изглежда нещата не са толкова прости и се рови много по-надълбоко.

Припомняме, че сигналът за случващото се в община Царево съвсем не е първият, постъпил до редакцията ни. Паралелно с редицата съобщения за нередности, името на кмета на града е редовно спрягано за участие или безучастие в реализираните абсурди там. Проблемите са от най-различно естество – незаконни строежи, непочистени улици, силно подкастрени дървета, зле асфалтирана улица и прочее.

От Искра.бг продължаваме да следим развитието на актуалните събития в Царево и да ви ги представяме в натюр – такива, каквито са.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments