Д-р Станимир Хасърджиев: На прага сме на здравна реформа, необходима в България

0
6
Болница
Снимка: Pixabay

Намираме се на прага на здравна реформа, която е изключително необходима у нас. Тя трябва да е такава, че да излиза от рамките на традиционното ни мислене. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация /НПО/.

На заседание на здравната комисия днес се очаква да бъде коментирана реформата за премахване на ролята на личния лекар. Мотивът за предложението е, че до края на 2022 г. се очаква да започне функционирането на електронно досие. До него достъп ще имат всички специалисти и оттам има вероятност да отпадне нуждата 1 пациент да се обслужва само от 1 лекар.

Пред „NOVA“ д-р Хасърджиев коментира, че идеята на новостите е всеки българин да може да посети всеки специалист, който желае, спрямо потребностите си в дадения момент, без да се налага да минава през общопрактикуващ медик. По този начин, обясни лекарят, ще се облекчат и самите доктори.

Представителят на НПО не вярва промените да бъдат приети скоро, преди това вероятно ще се състоят редица обсъждания.

Д-р Станимир Хасърджиев е на мнение, че е нужно да има къде хората да се обръщат по всяко време на денонощието. Факт е обаче, че онова, с което разполагаме към момента, не устройва нито пациентите, нито лекарите.

Медикът даде за пример ситуация, на която ставаме чести свидетели, а именно как майки с малки деца се чудят посред нощ към кого да се обърнат и се лутат насам-натам. Редно е нещо да се промени и човек да има досег до специалиста, от който се нуждае, заключи д-р Хасърджиев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments