Д-р Аспарух Илиев: Избягвайте непрекъснатото целуване на бебето си в първите два месеца!

0
126
Бебешко мляко
Бебе. Снимка: Pixabay.

„Малко дистанция да се спазва от новородените – това непрекъснато целуване, струпване на толкова много хора около бебето, което е характерно у нас, трябва в първите 1-2 месеца да се избягва“.

С този апел се обърна към младите семейства у нас експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев ефира на „bTV“. Думите му идват на фона на увеличаващите се случаи на коклюш в цялата страна. От заразата вече починаха две бебета, а други стигнаха до болница, като дори се заговори за по-ранна ваксинация и въвеждане на допълнителни ограничителни мерки

Според д-р Илиев в момента данните за близо 500 регистрирани случая не са обективни и вероятно става въпрос за много повече заразени. По думите му нивата в Европа също се покачват, като в Германия потвърдените случаи от началото на годината са колкото за цялата предходна. 

Основна причина е спад на ваксинационнното покритие. Антиваксърската вълна около ковид пандемията определено има участие в този резултат. Втората основна причина е свързана с това, че имунитетът отслабва с времето, което налага реваксинация на 10 години на възрастните.

Фалшиви столевки заляха пазара у нас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments