Д-р Ангел Кунчев: Внасянето на коронавируса у нас е неизбежно

0
142
Д-р Ангел Кунчев
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Неизбежно е коронавирусът да достигне и до България. Времето за опазването на границите ни отминава. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него това е ясно от много дълго време на всички, които работят в областта.

Затова сега усилията трябва да се съсредоточат върху лечението на хората, които ще се заразят от смъртоносната болест. Кунчев подчерта, че вече в почти всички балкански държави има регистрирани болни. Според него в историята няма случай, в който някоя държава да е успяла да спре разпространението за въздушно-капкова инфекция с предприемането на каквито и да било мерки.

Ето защо Кунчев акцентира на намаляването на щетите и загубите на човешки животи от коронавируса. В момента по неговите думи загиват около 2% от заразилите се. България ще се стреми на нейна територия смъртните случаи да са по-малко.

Що се отнася до броя на полетите от Италия, седмично те са 34. В момента всички пристигат на Терминал 1, което създава сериозно затруднение, тъй като трябва да се попълват анкетни карти и да се преминава през специален термоконтрол. Затова пътниците от тези полети ще бъдат отделяни, за да не се смесват с останалите. Ще се създаде специален коридор само за тях.

А анкетните карти ще могат да бъдат попълвани още в самолета, като ще се раздават от стюардесите или онлайн на страницата на Столичната регионална здравна инспекция. Пътниците ще получават специален QR код, който ще показват на летището и това ще бъде достатъчно.

Чрез събирането на тази информация държавата ще разполага с база данни, които ще дава и на личните лекари, предаде „Darik News“.

Кунчев коментира и липсата на лични предпазни средства като маски, които се изчерпаха в аптечната мрежа в България. Той каза, че за служителите на летищата, границите, инфекциозните отделения е осигурен необходимият брой. Що се отнася до личните лекари те са самостоятелни юридически лица и трябва сами да си ги набавят.
Кунчев подчерта, че недостигът е в световен мащаб, а не само в България.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments