COVID ваксина: Голямо ново проучване започва във Великобритания

0
274
Ваксина
Снимка от Pixabay

В Обединеното кралство започна голямо изпитание за защитата на ваксина срещу COVID-19 – третото подобно изпитание в страната, пише “BBC”. „Ударът“ – проектиран от белгийската компания Janssen (Янсен) – използва генетично модифициран вирус на обикновена настинка за обучение на имунната система. Информацията идва седмица, след като предварителните резултати показват, че друга ваксина предлага 90% защита.

Въпреки това, много видове ваксини вероятно ще са необходими за прекратяване на пандемията. Успехът на ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, предизвика глобално вълнение. Все още обаче не е одобрена за употреба и все още не знаем колко добре действа при възрастните хора или колко дълго трае имунитетът.

Разработването на ваксини за COVID продължава, тъй като различният подход все още може да е по-добър или съответно не в някои възрастови групи и не можем да очакваме една компания да се бори да имунизира планетатаПроф. Саул Фауст, директор на Клиничното изследователско звено на NIHR в Саутхемптън, който ще проведе изпитанието, заяви:

“Наистина е важно да прилагаме много различни ваксини от много различни производители.”

Той добави:

“Ние просто не знаем как ще се държи всяка от тези ваксини и не можем да сме сигурни, че доставките на ваксини от един производител ще бъдат ефективни и сигурни.”

Процесът започна работата по набиране на 6000 души във Великобритания. Други държави ще се присъединят към усилията за увеличаване на общата бройка на доброволците до 30 000. Половината от доброволците ще получат две дози от ваксината с интервал от около два месеца.

Янсен вече има едно мащабно проучване на своята ваксина, при което доброволците получават една доза. Това проучване ще проследи дали два пуска дават по-силен и по-дълготраен имунитет. Може да отнеме шест до девет месеца, преди резултатите от изпитването да са налични.

Надеждите за ваксината на Янсен са подкрепени от предварителните данни на Pfizer, тъй като и двете са насочени към част от вируса, наречен шип протеинПривидно успешният модел инжектира част от генетичния код на вируса в доброволци.

Вместо това ваксината Янсен използва вирус на обикновена настинка, който е генетично модифициран, за да стане безвреден и да прилича повече на коронавирус на молекулярно ниво. Това трябва да обучи имунната система да разпознава и да се бори с коронавируса. Този подход е подобен на ваксината, разработена от университета в Оксфорд и AstraZeneca, която също се изпитва във Великобритания. Тънката разлика е, че ваксината Янсен използва вирус, който обикновено заразява хората, а групата от Оксфорд използва вирус, който заразява шимпанзетата.

Всички тези подходи обаче са сравнително нови и на експериментален етап. Пускът Novavax, който използва по-традиционния метод за инжектиране на вирусни протеини за трениране на тялото, стартира през септември във Великобритания.

Общо 25 000 души вече участват в процесите по разработване на COVID ваксина във Великобритания. Правителството на Обединеното кралство вече е подало предварителни поръчки за шест ваксини COVID, включително 30 милиона дози от Janssen jab. Кейт Бингам, председател на британската работна група за ваксини, заяви:

“Необходими са много ваксини както тук, във Великобритания, така и в световен мащаб, за да гарантираме, че можем да осигурим безопасна и ефективна ваксина за цялото население.”

“Ето защо стартирането на това проучване за установяване на безопасността, ефективността и така важната издръжливост на ваксината Янсен е от такова голямо значение и бих продължил да насърчавам хората да се регистрират и да участват във ваксинални опити.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments