COVID-19: Жители на Китай са без храна и стоки от първа необходимост заради локдауни

0
15
Коронавирус, COVID-19
COVID карантина. Снимка: Pixabay

Жителите на много райони в Китай, които са под локдаун заради COVID-19, се оплакват от недостиг на храна и стоки от първа необходимост. На десетки милиони хора в поне 30 региона е било разпоредено да си останат у дома, като част от мерките, въведени при частични или пълни локдауни.

Минаха 15 дни, а ние нямаме брашно, ориз, яйца. Преди дни свърши млякото за децата,“, споделя тревожно един от жителите на западен Синдзян.

Властите се опитват да овладеят местните епидемии преди конгреса на Комунистическата партия през октомври. Политиката на Китай за нулево разпространение на вируса изисква строги забрани, дори в случаите, когато са докладвани само няколко случая на заразени. Днес в Китай са регистрирани 949 нови случая на заразени на различни места в цялата страна. Строгата политика предизвика необичайно за страната открито недоволство от страна на гражданите, като властите бяха обвинени, че тези мерки водят до потискане на икономическия растеж.

В Синдзян, близо до границата с Казахстан, в продължение на седмици отчаяни жители призовават за помощ в социалните медии. В един от постовете е показан видеозапис на уйгурски мъж, който разстроено твърди, че трите му деца не са яли от три дни.

По-рано този месец дългоочакван доклад на ООН обвини Китай в сериозни нарушения по отношение на правата на човека срещу уйгурите и други предимно мюсюлмански малцинства в Синдзян. Правозащитни организации твърдят, че над един милион уйгури са били задържани против волята си. Пекин от своя страна твърди, че мрежата му от лагери е инструмент за борба с тероризма.

В югозападната провинция Гуейджоу, район на провинциалната столица Гуейян, властите обявиха строг ограничителен режим без предупреждение, което принуди 500 000 жители да си останат по домовете, без да имат възможност да се подготвят. Асансьорите в сградите дори са били изключени, за да не могат хората да ги напускат, предаде вестник „Гардиън“.

Междувременно стана ясно, че Чънду, столицата на провинция Съчуан, е най-големият град, който в момента е поставен под локдаун. На 21 милиона души е забранено да влизат и излизат от града, като само на жителите, които могат да покажат отрицателен тест за COVID-19, е позволено да си купят стоки от първа необходимост. Това е факт след мащабната гореща вълна в региона и земетресението, регистрирани по-рано този месец, при което жителите, опитващи се да избягат от домовете си, за да се спасят, се сблъскаха със затворените изходи на градовете. Градските власти успокояват, че планират да отменят ограниченията в пет района на града, считано от днес.

Многобройните удължени локдауни съвпадат с навечерието на Националния партиен конгрес в средата на октомври – събитие, което се провежда веднъж на пет години, като тази година висши политически представители ще се съберат за първи път от началото на пандемията насам. Партийните служители са подложени на огромен натиск, тъй като трябва да гарантират, че събитието ще протече гладко, без никаква заплаха от заразяване с COVID-19.

По-рано днес китайските медии съобщиха, че в университетските кампуси в Пекин са открити малък брой случаи на заразени с коронавируса, като причината за това е, че студентите масово се завръщат от други провинции.

Понастоящем Китай е последната голяма икономика в света, която се опитва да ликвидира изцяло огнищата на вируса, като твърди, че това е необходимо, за да се предотвратят по-мащабни бъдещи вълни на вируса, които биха могли да разклатят сериозно здравната система. По данни на университета „Джон Хопкинс“ от началото на пандемията досега в Китай официално са регистрирани по-малко от 15000 смъртни случая след заразяване с COVID-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments