COVID-19: Протести избухват в Италия заради антивирусни мерки

0
124

Бурни протести са избухнали в Италия вчера заради нововъведените ограничения, с които властите се надяват да овладеят втората вълна на пандемията от COVID-19 в страната. Съобщава се, че вече е имало сблъсъци на протестиращите със силите на реда в няколко големи града, включително Торино, където самоделни запалителна бомби, наречени “Коктейл Молотов”,  са били използвани срещу полицаи. В Милано е бил използван сълзотворен газ, за да се разпръснат протестиращите, а в Неапол са били извършени прояви на насилие, пише BBC.

Демонстрациите са започнали скоро след обявяване на общонационалната заповед на правителството, според която дейност трябва да спрат всички ресторанти, барове, спортни зали и кина в страната. Промяната е влязла в сила в 18:00ч. местно време вчера. В много региони е бил наложен и нощен полицейски час, включително в областта Ломбардия, където се намира Милано, и област Пиемонт, където е Торино. Протестите са избухнали и в редица други градове, включително в Рим и Палермо.

За разлика от първия път, когато беше обявен общонационален ограничителен режим, който беше приет по мирен начин, сега обявяването на повторното влизане в сила на строгите мерки беше посрещнато със силно недоволство. Собствениците и работещите в сферата на малкия бизнес твърдят, че все още не са се  възстановили икономически от временното прекратяване на дейността им по-рано тази година, а новите ограничения вероятно ще ги принудят да фалират. Редица луксозни магазини в централната част на Торино, включително бутик на „Gucci“ са били ограбени от тълпи, които са щурмували улиците на града след влизането в сила на новите разпоредби. Демонстрантите са хвърляли пиратки и са запалили огън на много места в града, съобщи агенция „Reuters“, докато полицията се е опитвала да овладее безредиците, използвайки сълзотворен газ.

Какви мерки е въвела Италия?

В 18:00 ч. местно време вчера ресторантите, баровете и кафенетата трябваше да спрат да сервират на клиентите на маса, като вместо това предлагат храна и напитки единствено за вкъщи, изпълнявайки поръчки само до полунощ. Колективните спортове са забранени, но магазините и повечето търговски обекти засега ще останат отворени.

Съгласно новите ограничения, които са в сила до 24 ноември, 75% от учебните часове в италианските гимназии и университети ще се провеждат онлайн, вместо в класни стаи. Правителството също така призовава хората да не пътуват извън родните си градове, освен ако не е абсолютно наложително и да избягват използването на обществения транспорт, ако това е възможно. „Смятаме, че ще ни бъде трудно този месец, но ако стиснем зъби и спазваме ограниченията, ще можем да дишаме спокойно отново през декември.“, заяви премиерът Джузепе Конте по време на пресконференция в неделя.

Какво се случва в други части на Европа?

Фитнес залите и басейните са затворени в белгийската столица Брюксел, а магазините трябва да затварят всяка вечер в 20:00ч. местно време. Маските вече са задължителни за всички публични места. Тези правила ще останат в сила до 19 ноември.

Във Великобритания хората на възраст от 16 до 25 години са повече от два пъти по-застрашени да загубят работата си по време на пандемията, установи „BBC Panorama“. Проведените изследвания и анализи показват, че разликата в образованието при младите хора се е увеличила допълнително, което дава отражение и върху тяхното финансово положение.

Във Франция здравните експерти предупреждават, че броят на новите случаи на заразени с COVID-19, отчетен само за ден, може да достигне около 100 000 души – два пъти повече от официалната цифра до момента. Властите в страната вече са наложили нощен полицейски час в големите градове, включително Париж. Досега Франция е регистрирала общо над 1,1 милиона случая на заразени с вируса и 34 780 смъртни случая в резултат на него.

Чешката република също  е въвела нощен полицейски час, който е влязъл в сила днес в полунощ и ще бъде в сила една седмица. Гражданите няма да могат да напускат домовете си между 21:00 ч. и 04:59 ч. всяка вечер, освен ако се налага да пътуват заради работата си, по медицински причини или няколко други изключения. Всички магазини ще бъдат затворени в неделя, а в останалите дни ще работят до 20:00 ч.

Испания също е обявила общонационално извънредно положение и е наложила нощен полицейски час заради значителния  скок в броя на заразените с COVID-19. Премиерът Педро Санчес заяви, че полицейският час, влязъл в сила в неделя вечерта, ще бъде в сила между 23:00 и 06:00 часа всяка вечер. Съгласно мерките местните власти също имат право забраняват пътуванията между регионите. До момента Испания е отчела повече от един милион случаи на заразени и 34 750 смъртни случая.

Русия е регистрирала рекордните 17 347 нови случая на инфектирани с новия коронавирус само за ден, съобщиха здравните власти вчера. Общо регистрираните случаи са надхвърлили 1,5 милиона души, но кметът на най-засегнатия град от пандемията град – Москва успокои, че макар че все още се наблюдава скок в броя на новите случаи, той вече е по-бавен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments