COP26: Алок Шарма призовава страните да спрат да използват въглища

0
68
Климатични промени
Снимка: Pixabay

Ръководителят на съдбоносната среща на върха на ООН за климата, която трябва да се проведе в Глазгоу през ноември, обяви, че неговият личен приоритет е да елиминира използването на въглищата. Алок Шарма сподели още, че по време на конференцията COP26 възнамерява да призове нациите да се откажат от добива на въглища, подчертавайки, че богатите страни трябва да предприемат това най-спешно. Според него богатите нации трябва да помогнат на по-бедните да направят същата промяна, а ще каже на банките и институциите да спрат да отпускат заеми, предвидени за изграждане на електроцентрали, които се захранват чрез въглища, предава „BBC“.

Бизнесът с въглища е, както казва и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, нещо, което постепенно изчезва. Това е стара технология. Нека предстоящата среща на върха бъде момента, в който ще го оставим в миналото, където му е мястото, като същевременно подкрепим работниците в тази сфера и помогнем на общностите да извършат прехода, създавайки по-добри, “зелени“ работни места, за да компенсираме липсите.“, заяви Шарма.

Неговият нескрит стремеж към опазването на околната среда и алтернативните източници на енергия обяснява негативната му реакция, когато министърът по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство Робърт Дженрик обяви плановете за изграждане на нова въглищна мина в Къмбрия – решение, което предстои да бъде преразгледано.

По време на предстоящата среща на върха Шарма предстои да изложи отново основните теми, свързани с климатичните проблеми в Обединеното кралство. На срещата на върха ще присъстват преговарящи от 196 държави, както и представители на различни сфери на бизнеса, други организации, експерти и световни лидери. Сред водещите теми са ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса, подпомагане на хората и природата да се адаптират към затоплянето на климата, което неизбежно ще се случи; и отпускане на финансова помощ на по-бедните нации с цел преминаване към по-чисти технологии.

„Изберете планетата!

Шарма отправи послание, споменавайки децата си: „При подготовката за тази реч попитах дъщерите си какво послание да отправя към световните лидери относно техните приоритети. Отговорът им беше прост: „Моля те, кажим им да изберат планетата.

Както се очаква, по време на срещата на върха ще бъдат определени огромни предизвикателства. Все повече нации се присъединяват към амбициозни климатични цели, но много от тях включително Обединеното кралство, изостават в реализирането на поставените цели. Обединеното кралство е обект на критики от страна на природозащитниците за това, че не е успяло да ограничи емисиите от жилищния си фонд, както и за това, че е планирало програма на стойност 27 млрд. паунда, която ще доведе до значително увеличаването на емисиите.

Според експерти сред новосъгласуваните цели е да се намалили прогнозираното затопляне до края на века с 0,2C. В момента цифрата е 2.4C, което бележи леко подобрение, но все още е далеч от желания праг от 1.5C, към които се стремят държавите от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Въпреки бавните темпове на промяната, все пак нациите се стремят да изпълнят целите, организирайки своите срещи на върха на фона на пандемията от COVID-19.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments