Бойният дух в частната армия на Путин е отслабен: Русия търпи поражение

0
23
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Телата на загинали украински граждани лежат едно до друго на тревата, а в земята до тях е зейнала дупка. Завлечени до мястото от руски наемници, ръцете на жертвите сочат мястото, където са загинали.

Нека да поставим граната върху тях,„, казва дрезгавият глас на руски войник, което изглежда е план за поставяне на капани върху телата.

Няма нужда от граната, просто ще ги разгромим,“, казва друг, като има предвид украинските военнослужещи, които ще дойдат да приберат телата на загиналите си съграждани. Малко след това наемниците разбират, че са изчерпали боеприпасите си.

Тези и други подобни събития, видени и чути във видео от бойното поле, ексклузивно изпратено за „CNN“, близкият контакт с новобранци, членове на частната военна армия „Вагнер“ на президента Владимир Путин, които се бият в Украйна, както и откровените, редки интервюта, които „CNN“ проведе с бивш командир на „Вагнер“, който сега търси убежище в Европа, дават безпрецедентен поглед върху актуалното състояние на главната наемна сила на Русия. Въпреки че проблемите, свързани с доставките на оръжия и провизии, отслабения боен дух на военните сили и обвиненията във военни престъпления, са добре документирани сред редовните руски военнослужещи, наличието на подобни кризи сред редиците на „Вагнер“, често описвани като нелегалните ударни части на президента Владимир Путин, като цяло е лошо предзнаменование за войната на Русия в Украйна.

В сянката на Кремъл

От няколко години насам, особено напоследък, силите на ‘Вагнер“ се радват на световна известност. Все пак, предвид факта, че „специалната военна операция“ на Путин в Украйна не се развива с очаквания успех, а обявяването на „частична мобилизация“ в Русия заради нуждата от така необходимите наборни войници принуди повече от 200 000 руски граждани да избягат в съседните страни, „пукнатините“ в тази уж елитна сила стават все по-явни.

От създаването си през 2014 г. международното присъствие и репутацията на „Вагнер‘ непрекъснато нарастват. Считана от анализаторите за одобрена от Кремъл частна военна компания, нейните членове се сражават в Украйна след руската инвазия през 2014 г., в Сирия, както и в няколко африкански държави, включително Судан, Либия, Мозамбик, Мали и Централноафриканската република. С репутацията си на надеждна и ценна сила в Русия, частните военнослужещи на „Вагнер“ подкрепят глобалните интереси и военните ресурси на Москва. Както „CNN“ съобщи, тяхното присъствие често е било ключово за руския контрол върху доходоносни ресурси – от суданско злато до сирийски петрол. Във видеоклиповете за набиране на кадри те демонстрират модерно оборудване, тежки оръжия и дори хеликоптери, наподобявайки специалните сили на САЩ.

Анализаторите твърдят, че въпреки многобройните членове на „Вагнер“, мобилизирането на наемници от страна на Русия се е увеличило, тъй като Кремъл се оказа, че броят им е недостатъчен за войната в Украйна. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви пред „CNN“, че войските на „Вагнер“ са били изпратени на „най-трудните и важни мисии“ в Украйна, като са изиграли ключова роля за руските победи в Мариупол и Херсон.

Кремъл не пожела да даде коментар пред „CNN“. Ограничената официална информация за „Вагнер“ и дългогодишното отричане от страна на Кремъл на нейното съществуване и връзки с руската държава само засилват нейната печална слава и същевременно привлекателност, като наред с това помагат на групировката да попречи на анализа на точните си възможности и дейности. В действителност обаче „Вагнер“ участва активно във войната в Украйна, както сочат видеозаписите на собствените наемни бойци на групировката.

Липса на опит

Военните действия, които продължават вече над 7 месеца, хвърлиха ярка светлина върху недостатъците на руските военни действия в Украйна. Малките успехи на Русия, особено в сравнение с първоначалните амбициозни цели на Путин, бяха постигнати на огромна цена, като бяха унищожени фронтовите части и много от тях останаха без жива сила.

Натрупаният опит на бойното поле е един от двата фактора, които според бившия командир на „Вагнер“ Марат Габидулин, който напусна групата през 2019 г. и оттогава публикува мемоари от времето, когато е работил за нея, отличават наемниците от обикновените руски войници, а другият фактор са парите.

Гръбнакът на тези военни групи винаги е бил съставен от много опитни хора, които така или иначе са участвали в  няколко войни. Те имат по-сериозен и по-значим опит в сравнение с членовете от редовната армия. Армията е съставена от млади военнослужещи, които в повечето случаи са били принудени да се включат в редиците й, без да имат никакъв опит,“, споделя бившият командир пред „CNN“.

След като служи като младши офицер във въздушнодесантно подразделение в края на съществуването на Съветския съюз, Габидулин се завръща в армията като новобранец на „Вагнер“ след нахлуването на Русия в Източна Украйна през 2014 г. Той твърди, че много от ключовите служители на „Вагнер“, подобно на него, може да са се сражавали преди това в Украйна и в Сирия, придобивайки ценен боен опит, който е чужд на повечето редовни руски войници. Това прави подобни паравоенни сили в Украйна, от които „Вагнер“ е само една, толкова ценни за Русия.

Днес поне 5000 наемници, свързани с групата „Вагнер“, действат активно в състава на руските сили в Украйна, потвърждава пред „CNN“ Андрий Юсов, говорител на украинската агенция за отбранително разузнаване, който следи отблизо дейността на „Вагнер“ в Украйна. Тази цифра е подкрепена от източник на френското разузнаване, който отбелязва, че някои бойци на „Вагнер“ са напуснали африканския континент, за да подкрепят усилията на групировката в Украйна.

Според украинското министерство на отбраната Кремъл все повече разчита на бойците на „Вагнер“ като щурмови отряди. Скрити от официалния брой на загиналите в Русия и налични за неоповестените организирани операции, те носят тежестта на жертвите, които са политически чувствителни за Путин в Русия.

Вътрешният враг

Присъствието на “Вагнер” в Украйна постави началото на по-мащабен проблем, а именно недоволството в редиците на организацията. За група, която зависи от примамливостта на заплатите и работата си, това е от решаващо значение.

От подслушаните телефонни разговори украинските разузнавателни служби още от август насам отбелязват „колективно отслабване на бойния дух и психологическото състояние“ на войските на „Вагнер“, заяви говорителят на украинското отбранително разузнаване Юсов. Тази тенденция се наблюдава и в по-широк план в руските военни сили. По негови думи намаляването на изискванията за набиране на членове на „Вагнер“ също говори за деморализация, както фактът, че броят на истински професионалните войници, които са готови да се бият доброволно с „Вагнер“, също намалява осезаемо.

Бившият командир Габидулин, който твърди, че почти ежедневно разговаря със старите си бойни другари, обяснява, че тази деморализация се дължи на недоволството им от цялостната организация на военните действия, а именно неспособността на руското ръководство да взема компетентни и навременни решения.

В един от многобройните видеоклипове, които се излъчват от фронтовите линии в Украйна, мрачната реалност сред членовете на „Вагнер“ се вижда ясно на кадрите, предоставени на „CNN“, за които се твърди, че показват операциите на групировката. В един от клиповете тежко ранен наемник от „Вагнер“ лежи, очаквайки примирено смъртта. Около него бойното поле е осеяно с мъртви тела и пламтящи останки от брониран машини. От време на време през дима се прокрадват изстрели.

„Съжалявам, братле, съжалявам,“, казва другар на войника и леко го потупва по гърба. После добавя: „Да се ​​махаме оттук, че ако ни застрелят, ще легнем до него.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments