Венеция започва експеримент за събиране на такса за достъп от еднодневните туристи в опит да се пребори с прекомерния туризъм

0
26
Венеция.
Венеция. Снимка: Пиксабей

Под погледа на световните медии, деликатният град Венеция стартира пилотна програма за таксуване на еднодневни туристи с входна такса от 5 евро (около 5,35 долара), която властите се надяват да възпре посетителите да пристигат в пиковите дни и да направи града по-приемлив за намаляващите му жители, пише „Асошиейтед прес“.

Пред централната жп гара и други пунктове за пристигане са поставени табели, които уведомяват пристигащите за новото изискване в рамките на тестовата фаза от 29 дни до юли. Около 200 стюарди са обучени да водят учтиво всеки, който не знае за таксата, през процеса на изтегляне на QR код. За тези, които не разполагат със смартфон, е създаден павилион. След като преминат през определените входни пунктове, служителите ще проверяват на случаен принцип за наличие на QR кодове, които показват, че таксата за еднодневни пътувания е платена или че притежателят ѝ е освободен от нея. Нарушителите са заплашени от глоби в размер от 50 до 300 евро. Изискването важи само за хората, които пристигат между 8:30 и 16:00 ч. Извън тези часове достъпът е свободен.

„Трябва да намерим нов баланс между туристите и жителите“, заяви главният служител по въпросите на туризма в града Симоне Вентурини. Той допълни:

„Разбира се, трябва да опазим пространствата на жителите и трябва да възпрепятстваме пристигането на еднодневни туристи в някои конкретни дни.“

Венеция отдавна страда от натиска на прекомерния туризъм, но официалните лица казват, че оценките отпреди пандемията, които варират от 25 до 30 милиона посетители годишно – включително еднодневните туристи – не са надеждни и че пилотният проект има за цел да представи и по-точни данни, които да помогнат за по-доброто управление на явлението. За разлика от това, регистрираните посетители, които са пренощували миналата година, са 4,6 милиона, според данни на града, което е с 16 % по-малко от високите стойности преди пандемията.

Вентурини изтъкна, че градът е подложен на напрежение, когато броят на еднодневните туристи достигне 30 000 до 40 000 души. Тесните му улички са задръстени от хора, а водните таксита са претъпкани, което затруднява жителите да се занимават с бизнеса си.

Не всички жители обаче са убедени в ефикасността на новата система за възпиране на масовия туризъм и казват, че трябва да се обърне повече внимание на увеличаването на броя на жителите и на услугите, от които те се нуждаят. Миналата година Венеция премина през знаменателен етап, когато броят на туристическите легла за първи път надхвърли броя на официалните жители, които в момента са под 50 000 в историческия център с неговите живописни канали. Ето какво сподели Томазо Качари, активист, който организира протест в четвъртък срещу мярката:

„Въвеждането на билет за влизане в един град няма да намали дори с една единица броя на посетителите, които идват.“

Той продължи:

„Плащате билет, за да пътувате с метрото, да отидете в музей или увеселителен парк. Не плащате билет, за да влезете в града. Това е последната символична стъпка от един проект на идеята на тази общинска администрация да изгони жителите от Венеция.“

Вентурини твърди, че около 6000 души вече са платили, за да изтеглят QR кода, а служителите очакват платените еднодневни пътувания в четвъртък да достигнат около 10 000. Повече от 70 000 други са изтеглили QR код, обозначаващ освобождаване, включително за работа във Венеция или като жители на област Венето.

Хората, отседнали в хотели във Венеция, включително в континентални квартали като „Маргера“ или „Местре“, също трябва да получат QR код, удостоверяващ престоя им, който включва хотелски данък. Служителят от туристическия отдел признава, че интересът към пилотната програма на Венеция е бил голям и от други места, страдащи от масовия туризъм, сред които други италиански градове на изкуството и градове в други страни, като Барселона и Амстердам.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments