Безплатни прегледи на сърцето в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив преминаха с огромен интерес

0
66
Прегледи в УМБАЛ "Свети Георги"
Прегледи в УМБАЛ "Свети Георги“. Снимка: УМБАЛ "Свети Георги“-Пловдив

С голям успех преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив. В рамките на два дни в корпуса на университетската болница и на централния площад пред община Пловдив бяха прегледани над 300 души. Събитието бе проведено по повод 17 май – Световния ден за борба с хипертонията.

Благодарение на профилактичните прегледи десетки пациенти бяха диагностицирани с повишени стойности на кръвното налягане. Лекарите успяха да контролират тези стойности и насочиха пациентите към подходящо лечение. Специалистите съобщиха, че най-честите случаи, открити по време на кампанията, са свързани с артериална хипертония. Често се налагаше да коригират съществуващи терапии или да предписват нови, поради неспазване на предишни лечения.

Средната възраст на прегледаните пациенти бе между 50 и 75 години. Кръвното налягане на голяма част от тях варираше между 135/70 и 150/85. Бяха установени и по-високи стойности като 170/100, като тези пациенти досега не са търсили медицинска помощ.

В приемния кабинет №11 на бул. „Пещерско шосе“ 66 прегледите се извършваха от специализанта д-р Елиза Актерян, както и от стажант-лекарите Елица Желязкова, Анна Георгиева, Сибел Азиз и Даниела Зотева-Карамитева от Клиниката по кардиология на университетската болница. От 09:00 до 13:00 часа преминаха голям брой желаещи за преглед, които останаха силно впечатлени от отношението и професионализма на медицинския екип.

Една от пациентките сподели:

„Много хубава инициатива. Научих за безплатните прегледи от братовчедка ми. Изключително важно е да се проверяваме периодично. Силно удивена съм от младите лекари тук. Много са внимателни, обясняват всичко подробно, така че да няма нищо неясно. Дават ни полезни съвети и се държат мило. Поздравявам ги!“

Лечебното заведение, заедно със своите лекари и медицински специалисти, участва и в организацията на масовото измерване на кръвно налягане на пл. „Стефан Стамболов“ пред община Пловдив.

„Световният ден за борба с хипертонията е отлична възможност да напомним на обществото за сериозността на това състояние. Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, които са основна причина за смъртност в световен мащаб. Нашата цел е да информираме пациентите и да им помогнем да управляват своето здраве по-ефективно. Радвам се, че младите ни лекари показват такова ниво на професионализъм и внимание към пациентите“, каза началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Инициативата на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив демонстрира значимостта на редовните профилактични прегледи и активната роля на здравните специалисти в борбата с хипертонията. Прегледите продължават да бъдат важен инструмент в диагностиката и контрола на това широко разпространено заболяване.

Трогателна история: Най-малкото полицейско куче е умряло от разбито сърце – само 2 часа след партньора си

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments