Трогателна история: Най-малкото полицейско куче е умряло от разбито сърце – само 2 часа след партньора си

0
328
Майк Деуайн, шериф Дан МакКлеланд и Мидж
Майк Деуайн, шериф Дан МакКлеланд и Мидж. Снимка: Mike DeWine, Facebook

Световните рекорди на Гинес, които включват малки домашни любимци, със сигурност са сред най-сладките и обичани. Те включват от най-малкото куче Pearl и най-дребното коте Tinker Toy до всички останали животни, които са се превърнали в истински легенди, благодарение на техния размер. Сред тях, в сърцето на окръг Джиога, Охайо, САЩ, попада и Мидж – единствена по рода си кръстоска между чихуахуа и рат териер, която променя правилата в много специфична категория работни кучета. С размерите си от 28 см височина и 58 см дължина, това четириного е станало най-малкото полицейско куче, регистрирано някога от правоприлагащите органи.

Заради многото предимства, произтичащи от дребния му размер, като възможността да подушва наркотици, скрити под превозни средства или без усилие да се промъква в малки пространства, влиянието на дребното чихуахуа върху неговата общност е било огромно. Мидж започва да чупи рекорди през 2006 г., когато се присъединява към полицията като обучен асистент /известен още като „Police K-9“/ с любимия си водач – шериф Дан МакКлеланд.

Дребничката полицайка е преминала сертифицирането си в Охайо като куче, предназначено да намира наркотици, на 7 ноември 2006 г. и веднага се захваща за работа. Благодарение на сертифицирането си Мидж е успявала да констатира наличието на предимно марихуана и хероин и е работила като пълноправен оперативен член на полицията, участвайки в арести и обиски.

И благодарение на миниатюрния си и нетрадиционен размер, тя лесно е успявала да се справи със задачи, които са били предизвикателство за по-големите видове кучета. Действията на служителите на K-9 се признават от съдилищата и съдиите.  Породи като немската овчарка или по-леката белгийска овчарка Малиноа, както и лабрадор ретривъри, добермани и бигъли, все още са най-популярните и търсени, когато става въпрос за полицията и армията – бързи, умни и може би малко плашещи, по-големите кучета са като цяло оптималните кандидати за K-9 отдел. Техните роли могат да варират от залавяне на престъпници до спасяване на цивилни по време на извънредни ситуации. И заради това случаят на Мидж е почти уникален.

„Не е най-мъжественото нещо да си полицай с куче, което може да изглежда като собственост на Парис Хилтън“ – това е коментирал шериф МакКлеланд пред „Daily Mail“, добавяйки, че „все пак не е нужно да си най-голямото дете в блока, за да правиш добри неща“.

Мидж е била по-дребна от бигъл, но въпреки това е била безценен партньор, защото заради размера си, е успявала да надуши незаконни вещества в малки пространства – тя е можела да претърси училищни шкафчета или в пространствата под автомобилите. Можела е да се промъкне незабелязано в тесни пространства, да проучва дискретно и да остане незабележима. Извършвала е редовни проверки за наркотици в затворнически килии.

Когато Мидж и шериф МакКлеланд не били на улицата, борейки се с престъпността, на четириногата полицайка й било позволено да подремва заслужено в скута на шерифа, благодарение на нейния размер – нещо, което за съжаление по-големите кученца не могат да направят, докато собствениците им седят на бюрата си! В спокойните дни тя е участвала в паради и се е присъединявала към собственика си по време на различни срещи.

Нейната популярност до голяма степен надхвърля размерите й, казва бившият говорител на офиса на шерифа – лейтенант Джон Хискокс пред „Sky News“.

Наследникът на шериф МакКлеланд, шериф Скот Хилденбранд, коментира пред „Associated Press“, че Мидж се е превърнала в истинска местна знаменитост и хората я разпознавали по улиците.

През 2016 г., след десетилетие всеотдайна служба, Мидж се е пенсионирала с шериф МакКлеланд. В този момент МакКлеланд е служил 44 години – 13, от които като шериф. Той решава, че ще прекара свободното си време в обиколки по света със съпругата си и Мидж. За съжаление, през април 2021 г., на 65-годишна възраст, шериф МакКлеланд е починал от рак. Само 2 часа по-късно е починала и Мидж.

След тъжната новина губернаторът на Охайо Майк Деуайн написал във Facebook:

„Като главен прокурор трябваше да работя с шериф МакКлеланд – и Мидж винаги беше наблизо. И двамата ще ни липсват.“

Семейството съобщава, че шериф МакКлеланд и Мидж са погребани заедно.

До ден днешен рекордът и паметта за Мидж са живи, заедно с невероятната следа, която едно малко куче може да остави върху цяла общност. Нейните успехи и кариера ни напомнят, че понякога най-малките лапи оставят най-големите отпечатъци.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments