Байдън печели съюзници, предстои да се срещне с Путин

0
45
Президент на САЩ Джо Байдън
Президент на САЩ Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

Отправяйки се на първото си задгранично пътуване откакто зае президентския пост, президентът Джо Байдън е нетърпелив да утвърди отново позицията на САЩ на световната сцена, печелейки европейски съюзници, дълбоко шокирани от действията на неговия предшественик. Наред с това той има за цел да наложи демокрацията като основна движеща сила в помощ на възраждащия се авторитаризъм, предава „AP“.

Байдън даде да се разбере, че има огромни очаквания от осемдневното си пътуване, вярвайки, че Западът трябва публично да демонстрира, че може да се конкурира икономически с Китай в момент, когато светът се опитва да се възстанови икономически от пандемията COVID-19. Преди да се качи на самолета по-рано днес, президентът обяви пред репортери, че чрез пътуването той цели да покаже на лидерите на Китай и Русия, че САЩ и Европа тепърва ще изграждат много близки отношения. Коментирайки планираната срещата на върха с руския президент Владимир Путин, Байдън обясни, че стремежът му е да успокои европейските нации, тъй като САЩ отново ще бъдат техен надежден партньор в борбата с агресивните действия на Москва.

Пътуването ще бъде насочено главно към отправяне на послания и предстоящи планове, отколкото конкретни действия или сделки. Както стана ясно, първостепенният приоритет за Байдън е да убеди света, че неговия демократичен начин на управление не е само краткотрайно отклонение в траекторията на американската външна политика, за която много съюзници се опасяваха, че безвъзвратно се насочва към опасни перспективи по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп. Както изглежда, списъкът със задачи на Байдън е доста амбициозен.

По време на дискусиите на високо равнище в Женева с участието на Путин Байдън иска да окаже натиск върху него с цел прекратяване на безбройните провокации, включително мащабните кибератаки срещу американски бизнес структури, извършени от руски хакери, залавянето на лидера на опозицията Алексей Навални, както и многократните явни и тайни опити на Кремъл да се намеси в изборите в САЩ.

Други от амбициозните цели на лидера на САЩ са да привлече съюзници в борбата с пандемията от COVID-19 и да ги призове да се обединят около нова стратегия за проучване на Китай в качеството му на конкурент в икономическата и националната сигурност. Наред с това президентът се надява да насърчи останалите нации, включително Австралия, да поемат по-строги ангажименти относно глобалните усилия за ограничаване на глобалното затопляне и климатичните промени. Печеленето на съюзници по този начин е важен момент за Байдън, който обикаляше света десетилетия наред като вицепрезидент. Той ще се изправи срещу световните лидери на редица страни, които все още се борят с последствията от коронавируса и са силно ощетени от ефектите на четиригодишната външна политика на Тръмп, както и от ходовете му, които породиха силно напрежение сред членовете на дългогодишните съюзи.

Важен фокус за плановете на Байдън несъмнено ще бъде и Китай. Държавният лидер на САЩ и останалите лидери на страните от Г-7 ще обявят програма за финансиране на инфраструктурата в развиващите се нации, която е предназначена да се конкурира директно с мащабната инициатива „Пояс и път“ в Пекин. Все пак трябва да се отбележи, че не всички лидери гледат на Китай толкова сурово и критично като Байдън, който определя съперничеството между двете като решаващо в областта на техно-сигурността в 21-ви век. За момента Европейският съюз избягва да заеме толкова крайна позиция по някои наболели въпроси, включително, репресиите на Пекин спрямо Синдзян и други етнически малцинства, както и демократичното движение в Хонконг.

Предвидено е Байдън да се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, докато е в Брюксел, въпреки че двамата лидери са имали неприятни моменти в отношенията си през годините Американският президент се свърза с него през април, като го информира, че възнамерява официално да обяви, че системните убийства и депортиране на стотици хиляди арменци от силите на Османската империя в началото на 20-ти век са „геноцид“.

Крайната точка на планираното пътуване ще бъде срещата с Путин. Очевидно Байдън е възприел съвсем различен подход към Русия, който се различава силно от приятелското отношение на Тръмп. Единствената им среща на върха, проведена през юли 2018 г. в Хелзинки, бе белязана от отказа на Тръмп да застане на страната на американските разузнавателни агенции заради факта, че Путин отрече обвиненията за руска намеса в изборите две години по-рано. Сега американският президент твърди, че ще направи всичко възможно да подтикне Русия да преустанови вмешателството си във вътрешните дела на САЩ.

„Като цяло това не са срещи, с които се цели спешно постигане на определени резултати, това са срещи, които ще помогнат на САЩ и Европа да установят по-добър контакт.“, твърди Ричард Хаас, председател на Съвета по външни отношения. „Става въпрос за изпращане на послание към Путин, за съживяване на стари съюзи, както и за демонстриране, че САЩ отново са на прав път.“, каза още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments