Байдън обсъжда Тайван със Си Дзинпин в опит да избегне конфликт

0
21
Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

По време на първата си лична среща с китайския лидер Си Дзинпин, проведена днес, Джо Байдън възрази срещу „принудителните и все по-агресивни действия“ на Китай спрямо Тайван и изрази загриженост за правата на човека във връзка с поведението на Пекин в Синдзян, Тибет и Хонконг, съобщиха от Белия дом.

Срещата, осъществена в разгара на седемдневното околосветско пътешествие на Байдън, се състоя в момент, когато най-влиятелните държави на световната сцена целят да загладят различията помежду си, докато се конкурират за глобално влияние в условията на нарастващо икономическо напрежение и опасения в областта на сигурността.

По време на пресконференция след приключването на близо 3-часовата среща американският президент заяви, че когато става въпрос за Китай, САЩ ще се конкурират активно, но без да търсят конфликт, като добави, че абсолютно вярва, че не е необходимо да има нова Студена война с развитата азиатска държава. Той потвърди подкрепата на САЩ за така наречената дългогодишната  „политика за единен Китай“, която признава върховенството на правителството на Пекин, като същевременно позволява неформални отношения и връзки в областта на отбраната с Тайпе, както и за позицията на „стратегическа двусмисленост“ по отношение на това дали биха реагирали с военна сила, ако островът бъде нападнат. Байдън също така подчерта, че въпреки неотдавнашните намеци за използване на оръжие, отправени от Китай, той не вярва, че е налице непосредствен опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван.

„Никога не трябва да се стига дотам,“, заяви още Байдън.

Коментирайки срещата между двамата лидери, Си Дзинпин подчерта, че тайванският въпрос е в основата на водещите интереси на Китай, както и в основата на политическия модел на китайско-американските отношения. Той допълни, че този наболял въпрос е първата червена линия, която не трябва да се пресича в китайско-американските отношения.

Байдън на свой ред сподели, че двамата са обсъдили агресията на Русия срещу Украйна, като са достигнали до единодушен извод, че заплахата или използването на ядрени оръжия е напълно неприемлива идея. Това очевидно беше намек към завоалираните заплахи на Москва да използва атомни оръжия, тъй като продължаващата близо деветмесечна нейна инвазия в Украйна претърпява провал.

Байдън и Си Дзинпин се договориха също така да упълномощят ключови висши служители в редица области на потенциално сътрудничество, включително мерки за справяне с климатичните промени и поддържане на глобалната финансова, здравна и продоволствена стабилност. Засега обаче не е ясно дали това означава, че Китай ще се съгласи да поднови преговорите за климатичните промени, които замрази в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август. Двамата лидери се споразумяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да замине за Пекин, за да продължи дискусиите.

Служителите на Белия дом неведнъж са се опитвали да сведат до минимум рискът от конфликт между двете нации, като са подчертавали, че вярват, че страните могат да работят в тандем по общи предизвикателства като изменението на климата и здравната сигурност. Въпреки това през последните години отношенията им станаха по-обтегнати, тъй като на преден план се откроиха различията в икономиката, търговията, правата на човека и сигурността. В качеството си на президент Байдън многократно е отправял критики към Китай относно нарушаването на човешките права на уйгурите и други етнически малцинства, за репресиите срещу демократичните активисти в Хонконг, за суровите търговски практики, за военните провокации срещу самоуправляващия се Тайван и за различията относно воденето на войната срещу Украйна от страна на Русия. Както е известно, до момента китайските високопоставени лица до голяма степен се въздържат от публични критики към Русия, въпреки че Пекин избягва да оказва пряка подкрепа, като например доставка на оръжие.

Белият дом съобщи, че Байдън е споменал конкретно загрижеността на САЩ относно действията на Китай в Синдзян, Тибет и Хонконг, както и за съдбата на американците, които според него са „неправомерно задържани“ или са обект на забрана за напускане на Китай. Според информация на Белия дом, наред с това, държавният глава на САЩ е заявил, че икономическите практики на Китай вредят на американските работници и семействата им, както и на работниците и семействата по целия свят. Това се случва само няколко седмици след като администрацията на Байдън блокира износа на съвременни компютърни чипове за Китай – ход в областта на националната сигурност, който засилва конкуренцията между двете суперсили. В отговор на това правителството на Си Дзинпин заяви, че осъжда подобни стъпки, като коментира: „Започването на търговска или технологична война, изграждането на стени и бариери и настояването за отделяне и прекъсване на веригите за доставки противоречат на принципите на пазарната икономика и подкопават правилата на международната търговия.“

Служителите на Белия дом и китайските им колеги в продължение на седмици договаряха подробностите по срещата, която се проведе в хотела на Си Дзинпин, докато преводачи осигуряваха симултанен превод чрез слушалки. Представителите на САЩ с нетърпение очакваха да видят как китайският лидер ще подходи към срещата с Байдън, след като затвърди позицията си на безспорен държавен глава, като признаха, че ще изчакат, за да преценят дали това го прави по-склонен или по-малко склонен да търси области на сътрудничество със САЩ.

Не го намирам за по-конфликтен или по-отстъпчив. Стори ми се такъв, какъвто винаги е бил – директен и прям.„, обясни Байдън.

Всеки от лидерите беше придружен от девет свои приближени, носещи защитни маски N-95, като в случая на Си Дзинпин от поне един служител, издигнат наскоро от Конгреса до висшето му ръководство. Представители на САЩ заявиха, че контактът с висшите служители на китайския лидер би могъл да доведе до по-съществени ангажименти в бъдеще.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments