Бащата на Амая обяви, че ще предриеме съдебни мерки спрямо фирмата, отговаряща за медицинския транспорт

4
33154
Амая Абрашева
Амая Абрашева. Снимка: Габрилева Василева, Facebook

Бащата на Амая, която обедини цяла България, Калоян Абрашев обяви, че със съпругата му ще предприемат съдебни мерки спрямо фирмата, отговаряща за медицинския транспорт. В емоционална публикация във Facebook, в която споделя за последните часове на момиченцето, той благодари на медиците от Детското отделение на Националната кардиологична болница за положените грижи, както и на всички, които са им протегнали ръка в трудния момент. Опечаленото семейство ще дари събраните средства за други нуждаещи се деца, както и за апаратура. А защо са решили да предприемат съдебни действия, Абрашев обяснява:

„Мили хора,

Ще се опитам да ви разкажа как от компания, която мислехме, че е „спасител“ се оказа, че сме наели компания „убиец“. Става въпрос за https://www.aeromedairambulance.com/. Накратко, това е компания, която се е специализирала в организирането и транспортирането на пациенти. Както е написано на страницата им: „Горди сме, че имаме 100% успеваемост“. Е да, ама довчера.

Тяхната организация беше такава, че медицинският им самолет излиташе от летището Лион Брон и кацна на летище София в понеделник. Също в понеделник от Истанбул със автомобил тръгна цялото животоспасяващо медицинско оборудване, което щеше да бъде нужно за полета, оборудване, което трябваше понеделник вечерта да бъде доставено на летище София. Вторник с полет от Истанбул, пристигащ в 09:00 часа, пристигнаха двамата турски лекари, които трябваше да бъдат с нас на полета. Вторник е, към 10:00 и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка.

В линейката сме аз, Амая, двама доктори от Националната кардиологична болница и двамата медици, които ще бъдат с нас на полета. Пристигаме всички на летище София и се започва организиране на преместване на Амая от линейката във самолета и получаваме въпрос от чуждестранните медици: „Къде е оборудването?“.

Тези хора въобще не бяха на ясно къде е оборудването, с което същите щяха да работят. Настана паника и всички започнахме да звъним да намерим оборудването. Цялото летище беше организирано да търси животоспасяващото оборудване. След може би петнадесет минути, се установи, че същото е доставено в понеделник вечерта…на Централна жп гара в София. Компанията е наела някакъв младеж по бяла тениска с грейка, без абсолютно никакъв говорим английски да закара оборудването и той е объркал „летище“ с „гара“.

Нямахме време да реагираме и трябваше да се върнем с малката, с линейката обратно до болницата. Д-р Печилков, ръководещ организацията от българска страна ни каза, че това местене като парцалена кукла от системи в болницата към линейка и изключително опасно, и за пръв път става свидетел пациент да се връща обратно.

След 5-6 часа започваме наново цялата операция вече с оборудването при нас в болницата. Отново тръгваме с линейката за летището. Влизаме на летището, линейката спира до самолета и процедурата се повтаря, и се предполага, че няма какво да се обърка. Е да, ама не. При свързване на апарата за обдишване, който е абсолютно жизненоважен турските медици установяват, че накрайникът, свързващ апарата и самолета, не съвпадат. Турските медици въобще не бяха наясно какъв е необходимият накрайник и откъде да го вземат, за да се свърже към самолета. Въпреки усилията на няколко служби на летището въпросният накрайник така и не успя да се намери.

За втори път трябваше да се връщаме в болницата. Към 19:50 пристигнахме в Националната кардиологична болница и единият турски медик ми казва: „Съжалявам, не знаем от къде да намерим въпросният накрайник, не можем да кажем кога ще летим“. Попитах ги: „Добре де, вие сте медиците, отговорни за апаратурата и за грижите за Амая, докато летим. Нито сте си направили труда да се позаинтересувате къде е оборудването ви, което също като вас пристигна от Истанбул, нито сте се заинтересували дали същото това оборудване ще работи във самолета, защо?“ Отговорът беше: „Съжалявам“.

Към 21:30 ни се обадиха от Националната Кардиологична болница и ни казаха, че състоянието на Амая рязко се е влошило към 21:00 и малко по-късно е починала.

Едно огромно благодаря на абсолютно всички лекари от Детското отделение на Националната Кардиологична болница. Въпреки, че медиците ни казваха истината в очите, че шансът тя да живее е минимален и че във всеки един момент може да се случи най-лошото, същите те не спираха до последен дъх да правят всичко по силите си тя оцелее, да оцелее поне до полета. Сърчицето й се е борило докрай.

Мили хора, Амая вече не е сред нас, но нейната кауза ще продължи. Амая обедини целият народ в каузата да правим добро и ние със съпругата ми ще продължим да го правим, сигурен съм, че и всички вие. Всички средства, дарени за Амая, ще ги дарим за други нуждаещи се деца, както и за апаратура. Относно фирмата, отговаряща за медицинският транспорт, смятаме да предприемем мерки в съда. Такова безумно неглижиране на човешки живот според нас не трябва да бъде оставяно безнаказано.

Мили хора, погребението на Амая ще се състои в моето родно село Енина, община Казанлък в петък на 01.03.2024г от 13:00.

Благодаря ви за изключителната подкрепа. Въпреки, че не успях да спася дъщеричката ми, ви призовавам никой от вас да не се отказва за нищо на света в името на децата си. Поклон пред вас!

Почивай в мир, мила Амая. Знай, че мама и тате много те обичат!“

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Adolf
Adolf
1 месец по-рано

Почивай в мир мило дете 😥

Гост
Гост
1 месец по-рано

Абе важно е за Украина да има пари….какво като за Българските деца няма…е…умират..какво от това…ако са украински да се грижим а то Български…кой го интересува….

Халапеньо
Халапеньо
1 месец по-рано
Reply to  Гост

Не те е срам, при тази трагедея да политизираш…

Сорая
Сорая
1 месец по-рано

Бог да те прости мило детенце!
Толкова си миличка и невинна!
Плача за теб!