Български традиции и занаяти оживяват в пловдивския център на 25-28 май

1
42
Занаяти
Занаяти. Снимка: Община Пловдив

Регионална занаятчийска камара–Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието да ви поканят на „Пролетен панаир на занаятите“, който ще се проведе в периода 25–28 май, съобщиха от местната власт.

Тази година талантливите занаятчии ще оживят централната градска част срещу стълбите с надписа “Plovdiv 2019” – ул. „11-ти август“ /демонстрации и базар/ и ул. „Д-р Вълкович“ /Пленер „Накити от мъниста“ и безплатни, детски работилници/. Майстори от цяла България ще представят и демонстрират традиционни български занаяти.

Занаяти
Занаяти. Снимка: Община Пловдив

 „Накити от мъниста“ е темата на тазгодишния пленер, част от „Пролетния панаир на занаятите“. Той ще се проведе от 26 до 28 май на ул. „Д-р Вълкович“. Вплитането на мъниста в накитите и носията на българката се практикува от хилядолетия насам и до днес се считат за неизменна и задължителна част от тях. Българката вплита древни знаци, фамилни орнаменти и предава занаята от поколения на поколения. По време на пленер „Накити от мъниста“ ще се докоснете до изяществото и традиции пазени от хилядолетия. Участниците в пленера ще бъдат предизвикани да възстановят старинен накит от мъниста.

Жури ще определи победителя в надпреварата. По време на „Пролетен панаир на занаятите“ ще се проведат две безплатни детски работилници и благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ с изделия сътворени в Занаятчийско училище–Пловдив. От Общината призоваха:

„Очакваме Ви, за да се потопим в магията на българските традиции и занаяти.“

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
10 дни по-рано

Заглавиетооооо 🙂