Българин е на върха на европейската наука с награда от 2 милиона евро

0
11
Мартин Вечев
Мартин Вечев. Снимка: "SiteMedia Consultancy"

Финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за реализиране на свой проект ще получи Мартин Вечев, професор в един от водещите технологични университети в света „ETH Zurich“.

Целта на проекта е създаването на нов тип модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би позволил нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината.

В тазгодишната ERC надпревара участие са взели 2651 изследователи, като по-малко от 12% от тях получават индивидуални грантове за своите проекти. Европейският съвет за научни изследвания /ERC/, създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите /кандидати могат да бъдат и учени извън Европа/.

Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект. През 2016 година той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания. Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich.

През 2009 г. проф. Вечев печели наградата „Джон Атанасов“ за постижения в областта на компютърните и информационните технологии. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични /deep-tech/ стартъпи.

Разработките от предишния ERC грант /2016 г./ на Вечев доведоха до създаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments