България подаде документи за Еврозоната, търси подкрепа от Макрон

0
542
Евро
Снимка: Pixabay

България официално е подала документите си за ERM II днес, стана ясно от разговор между премиера и френския президент Еманюел Макрон, цитиран от пресцентъра на Министерски съвет.

В рамките на телефонен разговор Борисов е изразил благодарност, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, казал още министър-председателят.

Коронавирусът промени живота ни и изцяло пренареди дневния ред на ЕС. Защитата на живота на гражданите в момента е основен приоритет. В тези кризисни времена е от огромно значение да се възползваме от всички инструменти, с които разполагаме в рамките на ЕС, за да успеем в битката срещу COVID-19“, заявил министър-председателят.

Двамата лидери са обсъдили актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

Справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата“, изтъкнал премиерът Борисов. Той е бил категоричен пред френския президент, че днес, повече от всякога, е необходимо единство и отстояване на принципа на европейската солидарност в името на възстановяването на нормалния начин на живот на гражданите на ЕС.

Българският министър-председател е отбелязал, че и във времето на извънредните мерки на националните държави, България остава ангажирана с опазването на върховенството на закона, принципите на демокрацията и правата на човека.

Премиерът Бойко Борисов посочил още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент.

Премиерът Борисов запознал френския президент Макрон с действията на правителството и индустрията за реорганизиране на българската икономика в условията на пандемия от COVID-19. Министър-председателят посочил, че текстилният бранш у нас от месец март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса. Такива мостри на защитни облекла и маски вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества.

В хода на разговора президентът Макрон приветствал навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. Премиерът Борисов е пожелал успех на учените от институт в Монпелие, стартирали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо“, е подчертал премиерът Борисов пред Макрон.

Друг акцент в разговора са били отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство. „Франция е стратегически партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО“, заявил премиерът. През миналата година бе отбелязана и 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments