България е най-вероятно под 7 млн. души

0
76
Снимка: wikimedia commons

Предполага се, че в България са останали под 7 млн. души, заяви пред БНТ шефът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Окончателни данни ще има след предстоящото през 2021 г. преброяване на населението.

Преброяването ще отговори на въпроса не само колко сме, но и какви сме, заяви Цветарски. По думите му, намаляването на населението не е толкова голям проблем, колкото е промяната на структурите в обществото.

Не бих се фокусирал единствено върху ромския етнос. Въпросът е да видим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по образование, квалификации и професии„, коментира той.

Ако броят на населението беше голям проблем, държави като Малта и Люксембург биха имали голям проблем, добави Цветарски. Той добави, че проблемите пред България няма да са толкова заради раждаемостта, а заради промените в образователните и възрастовите структури, причинени от миграцията.

Най-мащабното преброяване на населението и жилищния фонд от 10 години насам, ще се проведе през 2021 г. и ще струва 38 млн. лв. Има възможност преброяването да е по-евтино, ако повече хора се регистрират електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, обясни Сергей Цветарски.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments