Преброяването през 2021 г. няма да включва етнос и вероизповедание

1
243
Снимка: НСИ
Снимка: НСИ

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще струва малко над 38 млн. лв., като в тази сума е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване, реши днес Народното събрание. Допитването ще се провежда чрез попълване на въпросник от преброител или онлайн, предаде БНР.

Въведено е задължение на органите на публичната и местната власт, както и на юридически лица, поддържащи информационни системи и регистри, създадени на основание на закон, да предоставят безвъзмездно данните на Националния статистически институт.

В преброяването през 2021 г. ще бъдат включени около 20 хиляди преброители, което е двойно по-малък брой от последното преброяване, тъй като броенето ще е комбинирано, съобщи пред журналисти в парламента председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Преброяването ще се осъществи между 22 януари и 15 февруари 2021 г. Електронното преброяване ще е между 22 и 31 януари, а преброяването по домовете – между 8.00 часа на 1 февруари и 20.00 часа на 15 февруари. Данните, които гражданите ще съобщават на статистиците (например адрес), трябва да са валидни към 22 януари.

Според закона няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус. Във въпросника обаче вероятно ще има графа „не желая да посоча от каква етническа/религиозна група съм“, за което настоя ВМРО. Ще се посочва само биологичният пол.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното е през 2011 г. В ЕС преброявания се провеждат на всеки 10 г., а България прилага това правило от 2001 г.

Глобата за отказ от предоставяне на данни за преброяването ще е 160 лв.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
дедо Йоцо
дедо Йоцо
4 години по-рано

НСИ -респективно властващите не искат хората да разверат страшносо положение с етническият състав на Страната…която вече само по име е България