Австралия: Ограничителен режим влиза в сила в Пърт заради заразен охранител с COVID-19

0
105
COVID-19
Photo: Pixabay

В австралийския град Пърт ще влезе в сила незабавен петдневен ограничителен режим, след като охранител, работещ в хотел, поставен под карантина, е дал положителна проба за COVID-19. Западна Австралия – щатът, в който Пърт е столица, не беше регистрирал случай на местни заразени с вируса в продължение на 10 месеца, предава „BBC“.

Предстои мерките да влязат в сила днес в 18:00 ч. местно време, като трябва да бъдат спазвани до петък вечерта. Всички училища, ресторанти, барове, кина и фитнес зали ще бъдат затворени. Ще бъдат разрешени само пътувания по неотложни причини, като през цялото време ще бъде задължително да се носят маски на публични места.

Жителите на двумилионния град, както и хората, живеещи в близките региони, трябва да останат по домовете си, с изключение на случаите, когато пътуват по работа, посещение на лечебни заведения, пазаруване на хранителни стоки или тренировки на открито, заяви премиерът на Западна Австралия Марк МакГоуан. Предвиденото възобновяване на дейността на училищата, което трябваше да се случи утре, също ще бъде забавено със седмица.

Знам, че за много западни австралийци това ще бъде шокиращо.“, заяви МакГоуън по време на пресконференция. „Не можем да забравим колко бързо може да се разпространи този вирус, нито разрухата, която може да причини.“, каза още той. Премиерът обясни, че заразеният охранител вероятно страда от британския щам на коронавируса: „Казаха ни, че мъжът е работил на същия етаж, на който вече е имало друг заразен със същия щам. Заразеният служител семейството му са поставени под карантина в държавно съоръжение.

Местните власти са установили контакт и с лидерите на други територии в страната, като са им дали препоръки да не позволяват на гражданите да пътуват, освен ако причините не са неотложни.

До момента Австралия е регистрирала близо 29 000 случая на заразени и 909 смъртни случая сред населението, наброяващо около 25 милиона – много по-малко в сравнение с други страни. През последните месеци властите  предприеха бързи и строги мерки в опит да ограничат разпространението на вируса, като понастоящем в страната е наложена забрана за пътуване, която възпрепятства гражданите да пътуват в чужбина.

По-рано тази седмица Австралия замрази пътуванията към Нова Зеландия, след като там беше потвърден първият случай на инфектиран с по-заразния щам на COVID-19, което не се беше случвало от месеци насам. Пътуванията до и от Нова Зеландия вече са позволени, но пътуващите до Австралия ще бъдат проверявани преди и след полетите през следващите 10 дни, като няма да се изисква те да спазват карантина.

Преди регистрирането на последния случай на заразен в Пърт Австралия не е отчела нито един потвърден случай на коронавирус, прихванат на местно ниво през последните 14 дни. Единствените случаи са били открити при хора, които са се върнали от задгранични пътувания и в момента са поставени под карантина в един от хотелите.

В четвъртък Австралия беше класирана на осмо място в списъка с държави, които са реагирали най-добре в борбата си с вируса. Нова Зеландия и Виетнам оглавиха класацията, изготвена от института „Lowy“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments