Асен Василев: Цената на връщането към Русия е още една Жанвиденова зима

0
117
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

Бившият вицепремиер Асен Василев обяви, че обръщането на страната ни към Русия ще има тежки последици. По неговите думи имало две политически сили – ПП „Възраждане“ и тази на Стефан Янев, които считали, че било по-добре България да отиде към Москва.

Пред „Дарик радио“ Василев беше категоричен, че трябва да кажат на избирателите каква е цената на всичко това. А тя според него е нова Жанвиденова зима. Той обясни, че в момента 60% от износа на България е за страни от Европейския съюз /ЕС/. И ако сега се казва, че трябва да отидем при Владимир Путин, това означавало, че трябва да прекъснем търговските си връзки и икономически си контакти със Западна Европа. Освен това целият бизнес трябвало също да се пренастрои, както и цялата банкова система и всичко това носело със себе си една много сериозна икономическа цена.

Оценката на Василев е, че вече няма съмнения дали президентът Румен Радев е проевропейски или проруски настроен, защото служебното правителство извършва действия, които застрашават количествата природен газ, ако те не идват от руски доставчици.

По повод обвиненията на служебния кабинет към този на Кирил Петков относно газовата криза, Василев обяви, че до последния ден правителството е изпращало заявки до „Газпром експорт“ за доставка на количества по сключения договор, за да гарантира, че нашата страна го изпълнява. И посъветва служебния кабинет да продължи тази практика, защото можело да се стигне в края на годината до съдебен иск.

За бившия вицепремиер създаването на кризисен щаб е пиар решение, което няма нищо общо с решаването на проблемите. По неговите думи нямало криза, а имало възможност България да успее сама да си достави синьо гориво. Освен това регулираният пазар за битови клиенти със сигурност бил покрит, а какъвто и договор да сме имали с „Газпром“, това не означавало, че има гаранция за доставките.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments