Асен Меджидиев: В условията на неприет бюджет, направихме и невъзможното здравната система да бъде стабилна

0
50
Асен Меджидиев
Асен Меджидиев. Снимка: Министерство на здравеопазването, Архив

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев направи обръщение към съсловието по повод днешния им професионален празник. На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето

„Професионалният ми път дотук премина сред Вас, стремейки се да осигуряваме на нашите пациенти най-добрата медицинска грижа и в същото време да съхраняваме себе си като специалисти и като хора – с оглед предизвикателството да работим в една система, която не винаги ни се отблагодарява. В качеството ми на председател на Столичната лекарска колегия имах и другата перспектива – да отстоявам интересите на съсловието, които са правопропорционални на тези на обществото“, посочи Меджидиев. 

Той подчерта, че повишаването на професионалната квалификация на работещите в здравната сфера, осигуряването на по-голям финансов ресурс за различните направления на системата при гарантирано прозрачно разходване, постигането на справедливи възнаграждения и достойни условия на труд са само част от предпоставките здравните професионалисти на България да останат у нас и да се грижат за българските пациенти.

„В качеството ми на служебен министър на здравеопазването насочих усилията на екипа си именно в тази посока. В условията на неприет бюджет за настоящата година и липсата на работещ парламент, който да приеме така необходимите за сектора законодателни промени, направихме и невъзможното системата на българското здравеопазване да бъде стабилна, а вие да имат спокойствието да се фокусирате върху професионалните си отговорности“, акцентира министърът. И допълни:

„През тези месеци подготвяме механизъм за остойностяване на труда на лекарите и професионалистите по здравни грижи в системата на болничната медицинска помощ, чието обсъждане предстои. В постоянна комуникация сме със съсловните организации и Националната здравноосигурителна каса, за да бъдат подписани едни по-справедливи и за лекарите, и за пациентите национални рамкови договори за следващия 3-годишен период. С постановления на Министерския съвет успяхме да осигурим допълнителен финансов ресурс за системата. Предстои и обнародването на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, на чиято база Министерството на здравеопазването ще осигурява по-голям финансов ресурс за лечебните заведения.“

Меджидиев подчерта също така, че продължават да работят по набелязаните приоритети – подобряване на майчиното и детското здравеопазване, в т. ч. и чрез започване реалното изграждане на Национална детска болница; въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух, като в това отношение вече имаме сключен договор за осигуряването на 6 медицински хеликоптера; електронизация и дигитализация на процесите в здравеопазването; реформиране на системата на медицинската експертиза – добавената стойност от всичко това ще бъде и за съсловието, и за обществото.

„Поглеждайки назад, съм категоричен, че нямаше да успеем без помощта и градивната критика на Вас – ангажираните в сектор здравеопазване. Благодаря ви за доверието и бъдете сигурни, че независимо в какво качество заставам пред вас, винаги ще имате моята подкрепа“, категоричен е здравният министър. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments