АКФ с предложение: Да бъдат изслушани 6 магистрати по казуса „Осемте джуджета“

0
51
Антикорупционен фонд
Антикорупционен фонд. Снимка: Facebook

От Антикорупционния фонд /АКФ/ са изпратили предложение до членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и до правосъдния министър за публично изслушване на шестима магистрати по казуса „Осемте джуджета“: Иван Гешев – главен прокурор на Република България, Борислав Сарафов – заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов.

Целият текст на предложението гласи:

„Предлагаме Ви да инициирате в пленума на Висшия съдебен съвет процедура по публично изслушване на магистратите, чиито имена бяха замесени в разследванията с информация за съществували от дълго време мрежи за записване, изнудване и корумпиране на магистрати и правоохранителни органи. Става дума основно за казуса “Осемте джуджета” и предполагаемото предприятие за корупционно влияние около бившия началник на столичното следствие Петьо Петров.

Множеството журналистически публикации, включително снимки и интервюта, дават информация, която насочва към извода за съществуването на устойчива мрежа за корупционно влияние в съдебната система и правоохранителните органи, в която влизат бивши и настоящи магистрати и полицаи, а също и лица от криминалния контингент.

Такива корупционни предприятия, някои от тях съществували в течение на години и със сериозни съмнения за покровителство на високо ниво, подкопават идеята за върховенство на правото и рушат доверието на гражданите в правоохранителните и правораздавателни институции. Тяхното изследване и диагностициране е ключово за възвръщане на доверието на гражданите в институциите, посредством законови мерки съгласно Конституцията и законите на Република България. Един от начините за това е именно чрез изслушване пред Висшия съдебен съвет, както това е правено и при други обществено значими казуси със замесени имена на магистрати.

Поради изложеното и предвид генерираното в последните седмици значително обществено внимание върху случая „Осемте джуджета“, смятаме за важно да бъдат изслушвани публично: Иван Гешев – главен прокурор на Република България, Борислав Сарафов – заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов, както и всички други магистрати, чиито имена са вече споменати или бъдат споменати в бъдеще във връзка с казуса „Осемте джуджета“.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments