Агенцията по храните затвори временно супермаркет в Пловдив заради хлебарки

0
104
Хлебарка
Хлебарка. Снимка: Pixabay

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са се самосезирали след публикация в медиите за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив. Последвала е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в обекта, както и в този за производство на кулинарни изделия на фирмата.

По време на инспекцията в магазина е било установено, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29 януари.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, заради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е констатирано, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Обектът е третиран срещу инсекти на 9 януари, впоследствие и на 24, 27 и 29 януари. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Взети са мерки да бъде сменена фирмата, извършваща дезинсекция и дератизация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments