Пред какви неприятности се изправя “Huawei”?

0
223
Huawei
Снимка: Wikimedia Commons

Нови санкции на Съединените щати ограничиха повече откогато и да било достъпа на китайската технологична компания „Huawei“ до ключови американски технологии, предава “CNN”. В резултат правителства и мобилни оператори от цял свят поставиха под съмнение способността й да изпълни обещанията за доставяне на “5G” оборудване. Нарастващите антикитайски нагласи в Индия от друга страна допълнително задълбочиха проблема за компанията. 


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви миналия месец, че “нагласите се обръщат срещу “Huawei”, след като граждани от цял свят започнаха да се пробуждат за опасността, надвиснала върху поверителността на личната информация и зародила се от Комунистическата партия на Китай”. Коментарите бяха “леко прибързани”, смята Кариса Ницше, изследователка към вашингтонския инкубатор за идеи “New American Security”.

Помпео даде за примери страни като Чехия, Полша и Естония, които “допускат само доверени изпълнителни за изграждането на “5G” мрежата”. Ницше обаче отбелязва, че много от тези страни са взели решенията да не работят с “Huawei” през миналата година, докато редица европейски страни с много по-големи икономики като Великобритания, Франция и Германия тепърва предстои да обявят пълна забрана срещу “Huawei”. 

“В Европа обаче се задава вълна на промени”, коментира Ницше. 

Европейските страни и националните мобилни оператори се опасяват, че “Huawei” няма да може да предостави нужната “5G” инфраструктура, както бе обещала, което се превръща в “тежък удар за бизнеса на компанията”, нанесен от износния контролен орган на САЩ, добавя тя. 

“5G” бизнесът на “Huawei” е в “смъртна опасност”

“Huawei” е попадала в подобна ситуация и преди. Миналата година правителството на САЩ забрани на американските компании да продават технологии и патенти на шънджънската компания без притежанието на специален лиценз. “Huawei” в отговор се презапаси с компоненти, намери алтернативни доставчици и продължи да развива бизнеса си въпреки щатската забрана. Презокеанските продажби на компанията обаче пострадаха, тъй като “Huawei” бе принудена да продава новите си модели мобилни устройства без достъп до популярни приложения на Гугъл

Въпреки докладите за добро икономическо представяне през 2019, “Huawei” предупреди, че “2020 година се очертава да бъде трудна”.  Опасенията бяха оправдани повече от очакваното. 

Последните американски санкции от месец май допълнително ще усложнят ситуацията след миналогодишната забрана, тъй като този път се отнасят за всички световни компании, предлагащи американско оборудване и полупроводници. Това ограничава компании като “TSMC” – тайвански технологичен производител, който осигурява компютърни чипове и ключови компоненти за „Huawei”. Без въпросните чипове “Huawei” не може да изгради “5G” станции и инфраструктура от ново поколение, твърдят  анализатори от брокерската фирма “Jefferies”. 

“Предвид последната забрана за експорт от страна на САЩ, имам основания да вярвам, че бизнесът с “5G” технологии на “Huawei” се намира в смъртна опасност”, коментира анализаторът на “Jefferies” Едисън Лий в телефонен разговор с инвеститори. 

“В случай че забраната не бъде променена и напрежението между САЩ и Китай не бъде потушено, мисля съществуват значителни рискове “Huawei” да не успее да осигури обещаното “5G” оборудване”, коментира Лий в началото на годината. 

В отговор на молба за коментар по темата говорителката на “Huawei” Евита Чао обяви: “надяваме се да продължим да се радваме на подкрепа на нашите клиенти”, без да изпада в допълнителни уточнения. 

Компанията обяви през май, че “категорично се противопоставя” на американските санкции, наричайки ги нова вълна на “дискриминация”. 

“Мерките ще имат сериозни последици за редица глобални индустрии”, като също така са в “ущърб на партньорството в световната индустрия за полупроводници”, обяви “Huawei” в официално изявление. “Очакваме непосредствени негативни ефекти върху ключови бизнес индикатори”, добави още компанията. Тези опасения може би вече са факт във Великобритания. В събота британският ежедневник “Telegraph” обяви, че министър-председателят на страната Борис Джонсън е на път да откаже всякаква “5G” технология от “Huawei” “до края на годината”, дистанцирайки се от предварителната си закана да гарантира ограничена роля на компанията в изграждането на мобилната инфраструктура на Острова. 

В началото на миналата седмица Оливър Доудън, секретарят на страната по дигитални и медийни въпроси обяви, че санкциите на САЩ “най-вероятно ще се отразят на способността на “Huawei” да се установи като надежден доставчик на “5G” апаратура”.

“Не превръщам Китай в жертва на страховете си и нямам намерение да го правя”, обяви Джонсън във вторник. Обаче не искам ключова национална инфраструктура да попадне в ръцете на враждебни държавни доставчици, поради което трябва да отпишем “Huawei” като възможен доставчик”.

От компанията обявиха по-рано тази година, че са разписани 91 договора за осигуряване на “5G” оборудване, като повече от половината – 47, са в Европа, 27 в Азия, а 17 в останали части на света. 

Напрежението с Китай

Съединените щати открай време са резервирани спрямо “Huawei”, опасявайки се от тесни връзки на компанията с Комунистическата партия на Китай. Компанията продължава да твърди, че е частно дружество, в притежание на хилядите й служители. Критици смятат също, че Пекин е способен да принуди “Huawei” да извършва международен шпионаж. От компанията отвърнаха, че това никога не се е случвало и че дори и да се случи, компанията би отхвърлила подобни разпореждания. 

Сега макар и “Huawei” да твърди, че остава независима, компанията попадна в центъра на кръстосания огън между Китай и Съединените щати – спор, в който до известна степен се намеси и Европейския съюз, както и страни като Индия, чийто дипломатически отношения с Пекин бележат значителен регрес. 

Пандемията от коронавирус допълнително влоши ситуацията. Някои страни, сред които и САЩ обвиниха Китай за зараждането на заразата, като други бяха раздразнени от враждебния и агресивен отговор от страна на Китай. Имаше кратък прозорец по време на пандемията, “когато Китай можеше да се установи като глобален лидер – възможност, която смята пропуснаха” особено в Европа, след като Китай изпрати маски и респиратори със спорно качество към тежко пострадали страни, коментира Ницше. 

Европейските лидери се опасяват от разклатените търговски и инвестиционни отношения с Китай, като предприеха стъпки през изминалите няколко месеца, целящи да възпрат държавно субсидирани китайски компании от изкупуване на водещи европейски компании и спечелване на договори за публично-частни партньорства.  Репресиите на Пекин спрямо етническата малцинствена група на уйгурите в северната провинция Синцзян от друга страна дадох нов повод за недоверие към Китай. 

В момента има “силни сигнали”, идващи от Германия и Великобритания, че “правителствата възнамеряват да изключат или поне да ограничат в голяма степен участието на “Huawei” в изграждането на ключова “5G” инфраструктура”, коментира Ницше. Германия например анализира информационните потоци на компанията, за да установи дали са управляват съгласно европейското законодателство, добавя тя. 

Индия междувременно се колебае каква позиция да заеме спрямо “Huawei” при изграждането на националната “5G” мрежа, коментира Чайтаня Джири, анализатор към индийския инкубатор за международни политики “Gateway House”. Към края на миналата година “Huawei” получи зелена светлина за участие в търговете за изграждане на мобилната инфраструктура. 

Напрежението между Ню Делхи и Пекин обаче драстично се повиши през изминалите седмици, след като 20 индийски войника бяха убити при граничен сблъсък между военни на двете страни в региона на Хималаите. Китай използва случая да намекне, че Индия носи отговорност за пандемията от коронавирус, смята Джири. 

В Индия се зародиха призиви за бойкот на китайските стоки. В ход, който мнозина възприемат като ответен удар срещу Китай, индийското правителство обяви миналата седмица, че забранява “TikTok” и няколко други китайски приложения, аргументирайки се с “опасения за сигурността и суверенитета на страната. 

“Huawei” може да се превърне в жертва и на тези ескалиращи международни отношения”, смята Джири. Официалното становище на Индия остава, че “няма да се ползва каквото и да било китайско оборудване при изграждането на “5G” инфраструктурата на страната”, обяви той. 

Това което Европа и Индия споделят е нарастващо напрежение, породено от дългогодишни крупни инвестиции от страна на Китай, смята той. 

“Големите демокрации вече са на една и съща страница”, коментира Джира. “Мисля, че всички си дадоха сметка, какво е заложено на карта”.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments