Дете „калкулатор“: 13-годишен постави рекорд за бързо смятане наум

0
121
Аарян Шукла
Аарян Шукла. Снимка: Ministry of Steel, Government of India, Facebook

13-годишното чудо Аарян Шукла от индийския щат Махаращра остави безмълвна голяма публика, когато извоюва титла от Световните рекорди на Гинес с невероятните си математически умения. Това съобщиха от пресцентъра на организацията.

На снимачната площадка на риалити сериала на организацията „Lo Show Dei Record“, този „човешки калкулатор“ постави рекорд за най-бързо време за събиране наум на петдесет петцифрени числасамо за 25,19 секунди. Това е приблизително едно добавяне на всеки 0,5 секунди!

Докато Аарян стоеше на сцената и гледаше голям екран, всичките 50 числа мигаха пред очите му едно след друго, толкова бързо, че тези, които се намираха по средата на публиката не можаха да прочетат и обработят всяко едно от тях, преди да изчезне и да бъде заменено от следващото число.

След като и последното число беше показано, Аарян отдели няколко секунди, за да завърши изчислението си наум, преди да излезе с правилния отговор пред смаяната тълпа. От екипа на Рекордите на Гинес се срещнаха с него зад кулисите след успешния опит. Той сподели как е открил таланта си:

„Започнах да се занимавам с менталната математика на 6-годишна възраст и след това бавно, постепенно започнах /…/ да решавам по-трудни задачи. След това започнах да ходя на състезания и бавно станах световен шампион.“

Всъщност Аарян е спечелил престижната Световна купа по ментална математика през 2022 г. в Падерборн, Германия, и дори е един от членовете на борда на основателите на „Global Mental Calculator Association“ /GMCA/. Мисията на GMCA е да насърчи сътрудничеството между „човешките калкулатори“, да разшири и укрепи менталната математика в световен мащаб, както и да бъде домакин на първата по рода си лига за изчисления наум.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments