Премиерът Трюдо защитава почтеността на канадските избори преди разследване

0
27
Канадският премиер Джъстин Трюдо
Канадският премиер Джъстин Трюдо. Източник: Facebook

Премиерът Джъстин Трюдо защити усилията на правителството си да гарантира почтеността на изборите в публично разследване, разглеждащо чужда намеса в политиката на Канада. Той твърди, че последните два избора през 2019 г. и 2021 г. са били „свободни и честни“ и взетите решения са само от канадците. Разследването до голяма степен се фокусира върху твърдения, че Китай се е намесил в канадската политика. Предполага се, Индия също е провеждала свои собствени операции, предава „BBC“.

Информационен документ от Канадската служба за разузнаване по сигурността /CSIS/ разкрива, че шпионската агенция е заявила, че Китай се е намесил „тайно и измамно“ в последните два федерални избора. В един случай на изборите през 2019 г. се твърди, че чуждестранни студенти са били принудени да подкрепят един либерален кандидат в надпревара.

Голяма част от клетвените показания на Трюдо се фокусираха върху обвиненията около кандидата – бивш член на парламента от либералите Хан Донг. Той подаде оставка, за да застане като независим през март 2023 г., след като беше обвинен в участие в политическа намеса от страна Китай. Политикът отрече обвиненията.

Според разследването до момента канадската шпионска агенция обвинява Китай във финансиране на чартърен автобус през 2019 г. за изпращане на китайски международни студенти, които да помогнат на Донг да осигури номинацията на своята партия.

Трюдо, лидерът на либералите, каза, че CSIS го е запознал с доказателства относно случая и добавя, че информацията, която често получавал на брифинги на разузнаването, е „много чувствителна“ и „все още трябва да бъде потвърдена“.

„Наблюдаваните нередности не са достатъчни, за да преобърнат едно демократично събитие“, обясни той, допълвайки: „Добре обоснованото подозрение изисква повече последващи действия, но също така може да не достигне високия праг за отмяна на резултата.“

Други обвинения за чуждестранна намеса включват непрозрачни парични инжекции на хиляди долари от Китай и пълномощник на правителството на Индия, предоставящ незаконна финансова подкрепа на проиндийските политици в Канада.

Китай и Индия многократно отхвърлиха всякакви обвинения, че са сред страните, които са се намесили в делата на Канада – като наскоро Индия ги нарече „безпочвени“. Твърденията за чужда намеса в канадската политика се появиха през 2022 г., произтичащи от изтекли доклади от разузнаването.

Трюдо – чиято Либерална партия спечели изборите през 2019 г. и 2021 г. – беше подложен на натиск да започне разследването, след като през следващите месеци в канадските медии публикуваха множество истории за намеса. Няма доказателства, че резултатите от общите избори са били засегнати – нещо, което Трюдо подчерта в сряда по време на около 3часа свидетелски показания.

„Тези избори запазиха своята почтеност – те бяха решени от канадците“, каза той.

Длъжностни лица казаха, че докладите за смущения често не отговарят на „прага“, необходим за информиране на обществеността. В началото на следващия месец се очаква междинен доклад.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments