Мирчев: Отказът да помогнем решително на Украйна проваля възможности да модернизираме собственото си въоръжение

0
79
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: Facebook

Бившият депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев коментира изненадващото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Украйна. Той разпространи следната публикация във Facebook:

„Днес президентът на САЩ Джо Байдън направи изненадваща визита в Киев, докато в цяла Украйна виеха сирени за тревога. САЩ и над 50 партньорски държави обещават на Зеленски 700 танка, хиляди бронирани машини и артилерийски системи, както и над 2 млн. артилерийски боеприпаси.

С посещението си Байдън се нарежда до лидерите на над 40 страни от целия свят, посетили Киев от началото на войната – включително президентите на Гвинея-Бисау, Гватемала, Индонезия и Молдова.

Отказът да помогнем решително на Украйна проваля възможности да модернизираме собственото си въоръжение, както например го правят словаците – предоставят всички 30 танка Т-72, ако в замяна Братислава получи германски Leopard 2, както и 11 изтребители МиГ-29 в замяна на американски F-16.

По същия начин Чехия ще получи 14 танка от Германия и Швейцария, както и допълнително въоръжение за сметка на стари съветски танкове, които Прага дари на Киев. Това са два от примерите за размяна на старо съветско въоръжение с модерен западен военен арсенал.

Разбира се, за целта са нужни политическа воля и навременни дипломатически маневри. Прозорецът за изгодно и модерно превъоръжаване няма да бъде вечно отворен. Когато войната приключи, западното оръжие едва ли ще остане на безценица и няма да можем да го получим в замяна на стари съветски железа. Опасно и безотговорно е да пропилеем такъв исторически шанс – особено ако президентът ни сам е обявил модернизирането на българската армия за приоритет.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments