Работодатели настояват да бъде намалена COVID карантината за контактни лица

0
23
Карантина
Снимка: Pixabay

Работодателите настояват да бъде намалена COVID карантината за безсимптомни лица, контактни с болни пациенти. Темата коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Пред „NOVA“ той каза още, че данните са доста тревожни. През 2021 година броят на заразените е бил двойно повече, около 370 000 души, от предходната 2020 г. За тях са били платени близо 800 милиона лева от взетите сумарно 19 млн. дни. 

Иванов посочи, че за първите 3 месеца през 2022 г. данните за болничните заради коронавирус са 3 пъти повече от същия период за изминалата година. Платени са 266 млн. лв. за близо 6 милиона работни дни. В случай, че подобна тенденция продължи ще трябва работодателите да платят над 150 милиона лева поради временна нетрудоспособност

Изпълнителният директор смята, че подобни средства представляват непосилна тежест за родните предприятия. Затова настояването на браншовиците е, че са нужни ясни и точни правила и протокол на действие при констатиране на болни лица. 

Иванов е категоричен, че при масова пандемия вероятно всеки един човек е бил контактен със заразен. Така следва едни лица да влизат от карантина в карантина, неполагайки изобщо труд на работното си място. 

Добре е да се преразгледа и въведената през 2010 мярка, според която предприятията трябва да заплащат първите 3 дни за всеки болничен. Редно е тя да се поеме от държавата, която може да си позволи 200 млн. лв. годишно, колкото би струвало това на бюджета.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments