Има ли риск от радиоактивно облъчване за българското население заради войната в Украйна?

0
378
Базова Екологична Обсерватория „Мусала“
Базова Екологична Обсерватория „Мусала“. Снимка: БАН

Към момента няма риск от радиоактивно облъчване за българското население заради войната в Украйна, съобщиха от Българската академия на науките /БАН/. Във връзка със съобщения в медиите за военни действия в района на Чернобилската и Запорожката АЕЦ и последвалото безпокойство в част от гражданите, следва да се има предвид, че у нас се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства:

– Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ поддържа Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo система);
– В Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ се извършва измерване на гама-фон в една точка;
– Главна дирекция “Гражданска защита” към МВР получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, разположени в общински администрации и от 28 поста, разположени в областни администрации;
– АЕЦ “Козлодуй” измерва гама-фона чрез Автоматизираната информационна система за външен радиационен контрол, която е обединена с BULRaMo системата и чрез Автоматизираната информационна система за радиационен мониторинг „Катрин“;
– Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН извършва измервания на връх Мусала, чрез своята Базова екологична обсерватория (БЕО) и в 7 точки на територията на института и изследователския реактор ИРТ-2000 в Научен комплекс-2, София.

При направена справка за състоянието на радиационния гама-фон в столицата се установи, че среднодневните стойности варират от 0,16 до 0,17 µSv/h. Среднодневните стойности на радиационния гама-фон за връх Мусала варират през същия период от 0,14 до 0,16 µSv/h. За територията на страната естествения радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h. В тази връзка може да се направи извод, че към настоящия момент няма риск за българското население и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки.

На връх Мусала се извършва денонощно пробовземане от трансграничния атмосферен поток на височина около 3000 метра. Така могат да бъдат открити минимални концентрации радиоактивни вещества, преминали над територията на България и Югоизточна Европа. Измерванията на пробите се извършват в ИЯИЯЕ-БАН с помощта на прецизна спектрометрична апаратура. ИЯИЯЕ-БАН ще продължи осъществяването на мониторинг и своевременното информиране на обществото.

На площадката на изследователския реактор при ИЯИЯЕ-БАН са разположени 3 броя аерозолни монитори тип ABMP 201L. Чрез сравнение с измерените стойности за сходен период през миналата година се вижда, че стойностите от изминалата седмица са в нормални граници.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments