По следите на българските занаяти: Кое е училището, което е единствено в България и на Балканския полуостров, и второ по рода си в Европа?

1
4526
Римски двор в училището. Снимка: Личен архив
Римски двор в училището. Снимка: Личен архив

„Професионална гимназия по каменообработване – Кунино“ – единствената в България и Балканския полуостров, и втората по рода си в Европа.

Нямах представа за съществуването на това училище. И това определено не беше факт, с който да се гордея. Предполагам и много други хора като мен до този момент също не са предполагали, че на територията на страната ни се намира подобно важно място, което представлява истинско богатство и повод да сме щастливи, че го притежаваме.

А учебното заведение през 2021-ва отбелязва 100-годишния си юбилей!

Един век, който е поставил твърди основи, а днес дава съвременни възможности за развитие.

Щастливи сме, че наши гости в рубриката  „По следите на българските занаяти“ са Тодор Кондев – човек, който познава миналия и настоящия живот на мястото и г-жа Боряна Георгиева -възпитаник и настоящ млад учител в гимназията. Те се съгласиха да разкажат повече за него пред екипа на Искра.бг. Пожелаваме Ви приятно четене:

И нека помним – за да познаваме, съхраним, оценим и развием богатството, което имаме, то на първо място трябва да го познаваме…

Тосканската беседка в училището, построена през учебната 1950/1951-ва учебна година. Снимка: Личен архив
Тосканската беседка в училището, построена през учебната 1950/1951-ва учебна година. Снимка: Личен архив

Разкажете ни – каква е историята на “Професионална гимназия по каменообработване – Кунино”?

Днешната „Професионална гимназия по каменообработване – Кунино“, е създадена като училище с държавен указ през 1920-та година с идеята за „осъвременяване на каменоделието”, според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област.

То е единственото подобно учебно заведение в България и на Балканския полуостров. И второто в Европа. Училището е създадено при голямото съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето в Кунино идва учителят-специалист и пръв директор Рудолф Браун. Вдъхновител и създател на училището е роденият в Кунино велик българин Константин Томов.

Поради наличието на превъзходна суровина – варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия, за място е избрано село Кунино – разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина.

Какво е усещането да даваш своя принос за развитието на една защитена специалност в България?

Изключително отговорно начинание. Особено трудно е да привлечеш вниманието на едно дете, а още по-трудно е да го запазиш и да съумееш да запалиш в него искра. Затова усилията ни са непрестанни в развитието на нашите лични способности. Защото всичко в индустрията се развива и ние трябва да сме актуални в обучението си.

Някога първите занятия са започнали с 10 ученика. Колко деца се обучават днес при Вас?

В момента при нас се обучават 46 ученика – в дневна форма на обучение.

През какви учебни предмети и практики преминават младежите, за да станат бъдещите майстори на България и какви личностни качества трябва да притежава всеки един от тях?

Предметите, които изучават, са широкообхватни и включват: история на изкуството, основи на каменоделието, шрифт, скулптура и др. Практическите часове започват още първата година и до края на обучението си, учениците са преминали през много различни разработки, допир до различни материали и техники на обработка. Най-важното качество е търпението, то е благодетел, който им показва, че всичко може да се постигне с постоянство.

През времето сте реализирали множество проекти – с кои от тях се гордеете най-силно?

Най-бележитите постижения в историята на училището, с които се гордеем, са:
монументално-скулптурните обекти в Шумен, Панагюрище, Стара Загора, Шипка, Червен Бряг, художествено-архитектурната украса на София – ЦУМ, Президентството, Министерския съвет, Шератон. Катедралните храмове, паметниците и каменните паркови украси в България и в отделни страни в чужбина представят част от славната история на училището.

Разкажете ни за най-видните творци, които са излезли от вратите на това учебно заведение?

През годините в училището са учили много талантливи и отдадени хора, които са съумели да вземат най-доброто от това място. В Кунино са учили скулптурите Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, проф. Димитър Сотиров. Както и едни от най-добрите каменоделци Иван Ненков-Брадата и Радой Радойчовски.

В момента при нас работят представители на младото поколение каменоделци, които са лауреати в раздел скулптура. На тях тепърва  им предстоят големи изяви.

3-та награда в конкурс на МК. Снимка: Личен архив
В конкурс на МК. Снимка: Личен архив

Тази година чествате своя 100-годишен юбилей. Как ще отбележите празника?

Да… 100 години! Това е голямо събитие за нас. Планирахме да се отпразнува с много гости, бивши възпитаници и преподаватели, но в момента обстановката не позволява големи празненства. Затова решихме, че вместо да отлагаме почитането на нашия празник, ще правим юбилейни изложби. Вече имаме няколко реализирани.

Започнахме в гр. Червен бряг, гр. Мездра, гр. Оряхово. Възнамеряваме да направим и няколко тематични изложби, в които да поканим бивши възпитаници и преподаватели. Така в тази сложна за всички ситуация, ще можем да се съберем и „отпразнуваме“ нашите първи 100 години.

Как мечтаете да се развие това училище след още 100 години и как виждате бъдещето му?

Виждаме бъдещето си светло и искрено желаем учениците ни да бъдат възпитани с естетически вкус, богата пластична култура и морални ценности. Надяваме се, че все повече родители и деца ще осъзнаят каква „перла“ има в сърцето на северозапада. Пожелаваме си „Каменоделното училище“ да остане вярно на традицията и да проправя път към бъдещето.

Работа в извънкласни дейности. Снимка: Личен архив
Работа в извънкласни дейности. Снимка: Личен архив

От екипа на Искра.бг пожелаваме на всички, които изграждат това място да бъдат здрави, да продължават да дават знания и възможност за развитие на своите възпитаници и да се гордеят с работата си, защото тя е безценна. На техните възпитаници – любов към занаята и безброй успехи, които да им носят лична удовлетвореност.

Бяхме щастливи да научим, че първата година от идващите сто, ще започне с голям ремонт на сградния фонд. И нямаме търпение да ни покажат как са променили своето пространство. Затова ще Ви срещнем отново с тях през 2022-ра.

Ако познавате дете, което би желало да стане техен възпитаник и се питате как може да се случи това, то посетете сайта им и разберете повече за възможностите, които предлагат.

Дотогава…

Нека запалим Искрата! Може би сте занаятчия или познавате такъв човек, чиято работа заслужава да бъде позната на обществото. Пишете ни на iskra@iskra.bg, за да разкажем за неговия професионален път и попрището, което е признал за свое.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Мая Василева
Мая Василева
2 години по-рано

Единствената школа за таланти и създава Хора.Няма възпитаник преминал през техникума и да не е запазил скъпия спомен от обучението и знанията получени на това Свято място….