Върховният съд на САЩ удари републиканците в Пенсилвания и Северна Каролина за гласуването по пощата

0
230
Върховен съд, САЩ.
Върховен съд, САЩ. Снимка: Пиксабей

В сряда Върховният съд на САЩ взе решение в ущърб на републиканците, като позволи удължени срокове за получаване на бюлетини по пощата на изборите през следващия вторник в Пенсилвания и Северна Каролина, където е решаващият шанс за преизбиране на президента Доналд Тръмп, информира “Агенция Ройтерс”.

Действието на съдиите – с новата им колежка Ейми Кони Барет, която остава встрани – обнародва решение от 17 септември на върховния съд на Пенсилвания, позволяващо бюлетините за изпращане по пощата, които са с пощенски клеймо до деня на изборите и получени до три дни по-късно, да бъдат отчетени останете на място засега.

Върховният съд вече беше отхвърлил предходна републиканска молба за блокиране на решението на долната инстанция на 19 октомври. Този път съдиите избраха да не ускоряват разглеждането на жалбата на решението на щатския съд от Републиканската партия на Пенсилвания за изслушване и решаване на случая преди изборите.

Съдът с мнозинство от консервативните партии в сряда също отхвърли искането на кампанията на Тръмп да блокира удължаването на крайния срок за Северна Каролина за получаване на бюлетини по пощата, в още една ключова правна загуба за републиканците на бойното поле.

Пенсилвания е спорен щат за Тръмп и неговия демократически претендент Джо Байдън. Тръмп спечели Пенсилвания през 2016 г., но до момента отстъпва на Байдън там в много социологически проучвания.

Барет, назначен от Тръмп, която се присъедини към съда във вторник, не участва в решенията в сряда. Тя не е имала време да разгледа изцяло документите по делата, заяви говорител на съда в изявление.

Съдията Самюел Алито, към който се присъединиха колегите консерватори Кларънс Томас и Нийл Горсух, заяви в писмено становище, че има „голяма вероятност“ решението на съда в Пенсилвания да наруши Конституцията на САЩ и то трябва да бъде преразгледано преди изборите. В становището пише още:

“Но с неохота заключавам, че на тази късна дата просто няма достатъчно време за решаване на въпроса преди изборите.”

Главният прокурор на Пенсилвания демократът Джош Шапиро, в изявление призова избирателите да оставят бюлетини по пощата в боксовете или в окръжните избирателни бюра в опит “да спрат очакваните по-нататък правни предизвикателства”.

Върховният съд на Пенсилвания се произнесе в полза на Демократическата партия в щата и различни демократични служители и кандидати, които поискаха от съда да защити правата за гласуване по време на пандемията от коронавируса.

Демократите също така изразиха опасения дали американската пощенска служба, водена от съюзник на Тръмп, ще може да се справи своевременно с вълната от бюлетини.

В понеделник консервативните съдии бяха с мнозинство, когато Върховният съд с 5 на 3 гласа отказа да удължи крайните срокове за гласуване по пощата, търсени от демократите във Уисконсин. Консервативните съдии посочиха, че не виждат въпроса с Пенсилвания като затворен. Те казаха, че случаят все още може да бъде преразгледан и решен относително бързо. Служителите на Пенсилвания заявиха, че бюлетините, пристигнали след изборния ден, ще се пазят отделно от останалите бюлетини, “така че ако решението на Върховния съд на страната бъде отменено, ще бъде налице целенасочено средство за защита”, пише още в изявлението.

Колегите на републиканците на Тръмп в много държави се противопоставят на мерките за улесняване на гласуването по време на пандемията от коронавируса. Кризата с общественото здраве доведе до увеличаване на заявките за бюлетини по пощата, тъй като избирателите се стремят да избегнат тълпите на местата за гласуване.

В по-ранното си решение съдиите, съкратени след смъртта на съдията Рут Бадер Гинзбург, бяха разделени на 4 на 4, оставяйки на място решението на държавния съд. Главният съдия Джон Робъртс се присъедини към тримата либерални съдии, които отказаха искането. Тръмп атакува целостта на гласуването по пощата, редовна част от американските избори.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments