Изборите в САЩ: Делото на Тръмп в Пенсилвания се провали

0
143
Доналд Тръмп
Снимка: Pixabay

Съдия в Пенсилвания отхвърли съдебно дело от кампанията на Тръмп, с което се целеше да се премахнат от крайния резултат милиони гласове, изпратени по пощата в надпреварата в този щат, информира “BBC”Съдията Матю Бран заяви, че искът, който се основава на твърдения за нередности, е „без основание“.

Този ход проправя пътя за Пенсилвания следващата седмица да удостовери победата на Джо Байдън – той води с над 80 000 гласа там. Това е последният удар за Доналд Тръмп, който се опитва да отмени загубата си на президентските избори от 3 ноември. Той отказа да се признае за пораженец и изложи твърдения за широко разпространена изборна измама, без да предостави никакви доказателства за това. Липсата на това признание затрудни процеса, който обикновено следва изборите в САЩ.

Очаква се Байдън да победи президента Тръмп с 306 на 232 в избирателната система на САЩ, която определя кой да стане президент – далеч над 270, които му трябват, за да спечели. Кампанията на Тръмп загуби множество съдебни дела, с които се опита да оспори резултатите от изборите, а последните им усилия се фокусират върху спирането на водещите щати, които връчиха на Байдън победата, удостоверяваща резултатите – съществена стъпка за демократа да бъде официално обявен за победител.

Съдията от Пенсилвания дава остра присъда

Главният съдия Бран пише, че кампанията на Тръмп се е опитала да „лиши правото на вот на почти седем милиона избиратели“Той каза, че „на съда му са представени напрегнати правни аргументи без основание и спекулативни обвинения“. Съдията пише:

“В Съединените американски щати това не може да оправдае обезправяването на нито един избирател, да не говорим за всички избиратели на шестия му по население щат.”

Кампанията на Тръмп аргументира, че щатът е нарушил гаранцията на Конституцията на САЩ за еднаква защита съгласно закона, тъй като някои, управлявани от демократите области, позволяват на избирателите да поправят грешки в бюлетините си, докато управляваните от републиканците градове не. Но в решението си съдия Бран отхвърли иска, като каза, че “като чудовището на Франкенщайн” то е било “случайно зашито ведно”. Той каза, че дори да е в основата на даден случай, решението на кампанията на Тръмп е отишло твърде далеч.

Малко републиканци призоваха президента да отстъпи, но след решението на съдията републиканският сенатор от Пенсилвания Пат Тоуми заяви, че Тръмп е изчерпал всички законови възможности в щата и го призова да приеме резултата. Личният адвокат на президента Тръмп Руди Джулиани заяви в изявление, че ще обжалва решението:

“Оказва се, че днешното решение ни помага в стратегията ни да стигнем експедитивно до Върховния съд на САЩ.”

Каква е ситуацията в други щати на бойното поле?

Също в събота кампанията на Тръмп призова за ново преброяване в Джорджия, ден след като ръчното преброяване потвърди победата на Байдън в щата. Кампанията заяви, че „трябва да включва съвпадение на подписи и други жизненоважни предпазни мерки“.

В друг суинг щат, спечелен от Байдън, Мичиган, републиканските служители пишат до избирателната комисия на щата, за да поискат двуседмично закъснение при удостоверяването на резултатите. Те призоваха за одит на президентския вот в най-големия окръг, Детройт, след като той беше оспорен от лагера на Тръмп.

Държавният департамент на Мичиган обаче заяви, че забавянията и проверките не са разрешени от законаВ Уисконсин служителите на изборите обвиниха привърженици на Тръмп, че възпрепятстват преброяването на гласовете в държавата. Те казаха, че наблюдателите на Тръмп в някои случаи оспорват всяко гласуване умишлено с цел да забавят производството.

Ако преброяването не приключи до 1 декември – крайният срок за Уисконсин да удостовери гласовете си – е отворен начинът за лагера на Тръмп да продължи дело. Байдън има преднина от над 20 000 гласа в щата досега.

Защо сертифицирането на избори е важно?

Когато американците гласуват на президентски избори, те всъщност гласуват в държавен конкурс, а не в национален. Те гласуват за държавни избиратели, които след това ще дадат по един глас за президент. Тези избиратели обикновено следват волята на електората – например в Мичиган, всички те трябва да гласуват за Джо Байдън, защото той на практика спечели щата.

Щатите получават различен брой гласове, еквивалентен на броя на техните представители в Конгреса на САЩ – Камарата и Сената.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments