24-годишна студентка почина заради недохранване – помагала за лечението на брат си

0
956
Болнично легло
Болнично легло. Снимка: Pixabay

24-годишна силно недохранена студентка е починала, предават китайските медии, цитирани от „BBC“. В продължение на години Ву Хуаян е преживявала само с 2 юана на ден, за да помага на брат си, който има проблеми с психичното здраве. Това означава, че тя е оцелявала с 0,30 долара на ден.

Тежкото положение на младата жена шокира Китай, след като миналата година се появиха нейни снимки, които показват, че тя е тежала малко над 20 кг. През октомври миналата година е била приета в болница заради проблеми с дишането.

Много хора са направили дарения, за да бъде лекувана, но тя е починала в понеделник. Вестта за смъртта й беше оповестена от нейния брат.

Заради тежкото си финансово състояние, преди време Хуаян отправи призив за помощ чрез медиите.

„Не искам да преживея това – да чакам смъртта заради бедност“.

Студентката в трети курс е страдала от проблеми със сърцето и бъбреците. Лекуващите й лекари обяснили, че те са се появили заради 5-годишното гладуване. Тя се е лишавала от храна заради лечението на по-малкия й брат.

Каква е историята на Ву Хуаян?

В продължение на дълги години тя и брат й се бориха да оцелеят. Загубили майка си, когато Ву била на 4 години. Тя била ученичка, когато починал и баща им. Баба им ги издържала след смъртта на родителите. След като и тя починала, за оцеляването им се грижели техните чичо и леля. Те им осигурявали по 300 юана месечно.

По-голямата част от тази сума отивала за лечението на брат й. В продължение на пет години момичето се е хранило предимно с лют червен пипер и ориз.

При приемането й в болницата, тя е била висока само 135 см. Веждите и 50% от косата на Ву били опадали заради гладуването.

Каква беше реакцията?

Починалата и нейният брат са родени в Гуийджоу, която е една от най-бедните провинции в Китай. Техният случай хвърли светлина върху бедността в страната.

През последните десетилетия икономиката процъфтява, но нищетата в най-многолюдната държава в света не е изчезнала. Националното бюро по статистика обяви, че през 2017 година по селата е имало 30,46 милиона души, живеещи под прага на бедност, равняващ се на 1,90 долара на ден.

Неравенството там също е нараснало. В доклада на Международния валутен фонд за 2018 година е упоменато, че в момента Китай е „една от най-неравностойните държави в света“.

Съдбата на Ву Хуаян предизвика изблик на гняв към властите. Чрез социалните медии мнозина попитаха защо не е направено повече, за да им се помогне. Други изразиха възхищение от усилията на студентката да лекува брат си, като същевременно с това да продължава образованието си.

Нейните преподаватели и състуденти дариха 40 000 юана, а съселяните й помогнаха с 30 000 юана. Голяма сума от местната валута беше събрана и от платформи за дарения.

От изявление на китайските власти става ясно, че Ву е получавала минимална държавна субсидия, която е била между 300 и 700 юана на месец. Наскоро й е била отпусната спешна помощ в размер на 20 000 юана.

Преди време държавата обеща да „премахне“ бедността до 2020 година. Съвсем наскоро провинция Дзянсу обяви, че само 17 души от над 80-милионното й население живеят в нищета. На фона на този случай, достоверността на тези данни се поставя под съмнение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments