Зукърбърг на среща с еврокомисари преди предложенията за промени в антитръстовото законодателство

0
21
Марк Зукърбърг
Снимка: Wikimedia Common

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг ще се срещне с представители на ЕС в областта на дигиталната индустрия и технологии на 17 февруари, заявиха представители на институцията във вторник. Информацията беше оповестена броени дни преди двама от еврокомисарите да представят мерки за контрол над големите американски технологически компании и техните китайски конкуренти.

Освен с Маргрет Вестагер, която отговаря за дигиталните въпроси и конкуренцията в ЕС, Зукърбърг ще се срещне и с комисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и с еврокомисаря по правосъдието Вера Джурова, гласи официалното съобщение.

От социалната мрежа беше оповестено следното:

“Следващата седмица Марк Зукърбърг ще пътува до Европа, за да участва в Мюнхенската конференция за сигурност и да се срещне с европейските ръководители в Брюксел за обсъждане на система от нови правила и регламенти за интернет пространството.“

Според предложение на Европейската комисия, потвърдено от „Ройтерс“, на 19 февруари Вестагер и Бретон ще обявят предложения за създаване на единен европейски пазар на данни, оспорващ доминирането на американските технологически гиганти като Facebook, Google и Amazon.

Ще бъдат предложени и регулации върху използването на изкуствен интелект. Очаква се Еврокомисията да потърси обратна връзка, преди да финализира правилата.

Фейсбук вече е под прицела на Вестагер заради неправомерното използване на събирани с години потребителски данни с рекламна цел, както и във връзка с правата на компанията да използва тази информация за собствени кампании и за лансиране на конкурентни продукти, уточняват от Ройтерс.

Последната публична изява на Зукърбърг в Брюксел беше през 2018 г., когато той отговаря на въпроси от лидерите на Европейския парламент, след като данните на 2,7 милиона европейски потребители на социалната мрежа бяха некоректно оповестени пред политическата консултантска компания Cambridge Analytica.

Превод: Валерия Илиева

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от