Зоопаркът в Пловдив ще бъде оборудван с най-модерни технологии

0
89
Обсъждане за Зоопарка
Обсъждане за Зоопарка. Снимка: Община Пловдив

Пловдивският зоопарк ще бъде оборудван с най-нови технологии с дистанционно управление, стана ясно по време на среща между заместник-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев и проектантите на рестарта на строежа на Зоологическата градина. Така наречените „електропастири“ ще следят за движението на животните в парка и ще предоставят в реално време данните на обслужващия персонал, който се грижи за обитателите.

„Искаме да предложим на посетителите една наистина съвременна и модерна зоологическа градина. Пловдивчани чакат доста отдавна за завършване на ремонта на Зоопарка и заслужават да се радват на богато разнообразие от животни и атракциони в градината, като в същото време да са абсолютно сигурни в защитата. Приветствам това, което ни представят проектантите, предстои да ни запознаят и с количествено-стойностните сметки, за да започнем рестарта на строителството.“, коментира след срещата Райчев.

Според новия проект за Зоопарка, вратите на животните при хранене ще се отварят дистанционно, а датчици в оградните панели на клетките ще задействат електрозащита за персонала и посетителите.

„Всички разработки в тази насока са на най-високо технологично ниво, съобразени с европейските изисквания и осигуряващи максимална защита. Тези електропастири са много популярни, монтирани са в зоопарковете в редица градове в Европа, а и у нас вече има в зоологическата градина в Стара Загора.“, обясни арх. Иван Киряков, който е част от проектантския екип, който работи по заданието за строеж на парка в Пловдив.

Всички водни площи, предвидени в първоначалния проект, ще бъдат възстановени, а в клетките на повечето обитатели на зоопарка ще бъде монтирана дебела гумена настилка.

Новият проект предвижда напълно достъпна среда за хората в неравностойно положение, в това число и за незрящите, за които ще бъдат поставени обемни макети на животни. Според концепцията на проектантите видимите бетонни елементи ще бъдат облицовани с естествени материали, а покривите на клетките ще бъдат озеленени. Предвиден е и атракционен 15-метров купол, който също ще се впише в средата на местообитаване на част от животните.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments