Журналисти от Искра.бг станаха част от семинар „Подкрепа за независимата журналистика на практика“

0
98
Семинар
Управител на Искра.бг Стефан Петров и редактор на Искра.бг Ирина Мазганова

Журналисти от Искра.бг бяха поканени на семинара „Подкрепа за независимата журналистика на практика“. Той беше организиран на изключително високо ниво от Фондация „Антикорупционен фонд“ и техни партньори. По време на тридневното обучение, което се проведе между 26 и 28 май в Боровец, бяха поканени представители само на определени медии.

Първият ден на семинара премина в регистрация и посрещане на участниците. Във втория бяха засегнати и обсъдени теми и проблеми като засилване на солидарността, сътрудничеството между независимите български журналисти, както и пречките пред тях – силен икономически и политически натиск, съдебни дела, които да ги накарат да замълчат, ограничено финансиране.

Семинар
Бойко Станкушев

Още по време на първия панел стана ясно, че предизвикателствата пред независимата журналистика са особено остри към журналистите, работещи на регионално ниво. И все пак съществуват мерки за подобряване на положението им – чрез засилване на сътрудничеството и подкрепа в рамките на професионалните журналистически мрежи, взаимопомощ. Оказва се, че дори и сега журналистите, работещи извън София, не знаят достатъчно за ситуацията на колегите си на други места и не се включват в съвместни действия и защита на общите си интереси. Импулсивен коментар по темата направиха Ирина Недева и Иван Радев от Асоциация на Европейските Журналисти.

Какви са инструментите и правната рамка за подкрепа на независимите журналисти – това беше втората тема. По време на нея стана ясно, че сред най-често използваните стратегии за заглушаване на независимите журналисти у нас са съдебните дела. Едновременно с това беше изтъкнато, че правни инструменти като Закона за достъп до обществена информация, са последният ресурс за много журналисти в случаите, когато институциите не искат да отговорят на запитванията им или политиците и държавните служители не желаят да коментират или да отговарят на неудобни въпроси.

Семинар
Лекторите София Желева и Лора Георгиева

Коментар по темата направиха координаторът на Правната програма на Антикорупционния фонд Лора Георгиева и правният експерт към АКФ София Желева. Те предоставиха и практическа информация, свързана с искания за достъп до информация и използване на национални и международни регистри и бази данни.

Третата част от събитието се фокусира върху алтернативните финансови модели за независима журналистика. Примери за такива бяха дадени от Илиян Василев, „Алтернативата“, Георги Савчев, OFFNews.bg и Стефан Кръстев, АКФ.

Последният ден от семинара започна с коментар на бившия ръководител на образователния център „Leipzig School of Media“, Лайпциг Михаел Гефкен, който представи германския модел на журналистическа независимост и даде примери за работещи модели. Той призова да се учим от историята.

Семинар
Стефан Кръстев, Лора Георгиева, Михаел Гефкен, Бойко Станкушев, София Желева

Събитието беше закрито с лекция по темата „Журналистическата независимост: каква е ролята на Европа?“, изнесена от Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб, Хърватска. Той също даде примери за работещи модели. И припомни, че през ноември 2020 г. Европейският парламент прие резолюция, в която се разглеждат специфичните проблеми на независимите журналисти в Европа: политическите атаки срещу медиите и липсата на адекватна защита срещу тях, използването на съдебни дела за заглушаване и сплашване на разследващи журналисти (SLAPP), липсата на достатъчна прозрачност относно собствеността на медиите, дискредитирането на журналисти от страна на държавни служители, липсата на защита на журналистите. Споменат беше и първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона от октомври 2020 г., който също разглеждаше изрично въпроса за свободата на медиите.

Семинар
Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб, Хърватска

Институциите на ЕС се ангажираха да предоставят конкретни ресурси за укрепване на свободата на медиите. Един от обявените ресурси е постоянният Европейски фонд за подкрепа на независими журналисти и медии, насочен към журналисти, атакувани с необосновано високи искове и скъпи съдебни разноски, който ще бъде въведен през 2021 г.

По време на целия семинар поканените журналисти бяха свободни да направят коментар по лекциите, да споделят за трудностите в работата си и да дадат примери за добри практики.

Семинар
Канна Рачева
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments