Журналистът Христо Гешов с разследване за фамилия Гонкови от Червен бряг: Колко опасни са мръсните тайни на един бизнес?

0
11105
Семейство Гонкови
Семейство Гонкови. Снимка: Христо Гешов, Фейсбук

Журналистът Христо Гешов от Червен бряг, чиято кола избухна в пламъци пред собствения му дом рано сутринта на 8 март, води разследване за фамилия Гонкови. Обект на интереса му е крупният бизнесмен Бисер Симеонов Гонков, дъщеря му Поля Бисерова, нейният съпруг Цеци Тинчев и кръговете около тях, които вероятно съвсем не са случайни.

Всичко тръгва от обаждане на Поля Бисерова до Гешов, по времето, когато той се занимава с казус за денонощна автомивка. При разговора дамата съветва журналиста да прекрати работата по статиите си, тъй като собственикът на автомивката е приятел на нейния мъж Цеци Тинчев. В отговор на запитването си тя получава отрицателен отговор, „при мен такива неща няма, не искам пари, не искам нищо, за мен по-важно е да свършим работа на хората, а тази автомивка пречи“, отсича Гешов.

Поля Бисерова
Поля Бисерова. Снимка: Polia B Gonkova, Facebook

Журналистът отвръща, че е редно да се вземе предвид недоволството на местните, които не могат да спят и се оплакват от непрестанния шум. Не е против това автомивката да продължи да функционира, но в регламентирано време. Промяна обаче няма и Гешов започва да разследва чия е земята, на която е построен обектът, кои съседи реално са дали разрешението си за изграждането му, както и кой е собственикът. И проблемите започват.

Кой е Цеци Тинчев?

От разследването, което Гешов предприема, разбира, че това е известно, криминално проявено лице от бандата на „Квиц“, задържана през 2019 г. Причината – редица обвинения за палежи, грабежи, убийства, лихварства, наркотици и т.н.

„Интересното е, че в момента Цеци Тинчев е земеделски производител и има разрешение от Министерството на здравеопазването за продажба и отглеждане на канабис с медицински цели. Той беше от групата на Ценко Чоков, беше обвинен в запалването на заведение в Галиче, собственост на един от свидетелите срещу Ценко Чоков. Укриваше се от полицията в продължение на година и половина, след което бе намерен в Кнежа“, запознава ни с фактите Гешов.

Поля Бисерова и Цеци Тинчев
Поля Бисерова и Цеци Тинчев. Снимка: Polia B Gonkova, Facebook

Какво обаче е общото между Цеци Тинчев и Христо Гешов, никой не знае.

„Поля Бисерова я познавам, тъй като сме били съученици. Мъжът й – никога не съм го виждал, даже не съм подозирал за съществуването на такъв тип“, категоричен е журналистът.

Припомняме, че подпалвачът на автомобила на Христо Гешов слиза от бял автомобил, с който впоследствие, по думи на журналиста, са били видени хора, приближени до Поля Бисерова Гонкова и Цеци Тинчев, „но аз нея с тази кола не съм я виждал. Може би е на някой, който си я кара във врачанския край“.

Снимки: Кадри от видеокамерите пред къщата на Христо Гешов

Друг любопитен факт е, че същото возило „се появява и в друг палеж през 2016 година, началото на януари, в село Реселец, при палеж на местно заведение, където спорът е ясен – 20 000 лева за цигари без бандерол“, разяснява Гешов. Ден преди това на мястото е бил видян и самият Цеци Тинчев, става ясно от разследване на полицията.

Има ли връзка между въпросното семейство и приближения на семейството Цветомир Емилов, известен с прякора „Синигера“, който е разпитван по случая с палежа на автомобила на Гешов? Според журналиста неговият образ също буди любопитство и е „много интересен“.

Подпалвачът
Подпалвачът. Снимка: Скрийншот от видеокамерите на Христо Гешов

Цветомир е родом от Червен бряг, но живее в София, разказва Христо Гешов. По негови думи лицето е с богато криминално минало, включващо дори лежане в затвор в Испания, откъдето е пуснат през декември 2020 г. /три месеца преди палежа/. От разкази от познати журналистът разбира, че става въпрос за спортуващо, доста добре изглеждащо момче, което на пръв поглед „не можеш да предположиш, че е такъв човек“, ангажиран с палежи и наркотици.

Петя Данова
Петя Данова. Снимка: Скрийншот от видео на „bTV“

Коя е жената до Цветомир Емилов-Синигера?

Това е известната Петя Данова, прочула се с прякора „Кокаиновата кралица“, пояснява Гешов. Името й се свързва с бандата на Евелин Банев-Брендо. Това е организирана престъпна група от т. нар. човешки мулета. Според обвинението те са пренасяли наркотици за Италия в продължение на поне две години и са трафикирали 40 тона кокаин.

Какво е общото между Поля Бисерова, Цеци Тинчев и Цветомир Емилов?

Преди два месеца Христо Гешов пише публикация в своя профил в социалната мрежа на Фейсбук, в която намеква, че е наясно кой е авторът на пожара в неговия гараж. Точно тогава текат и усилени разпити на полицията за евентуални замесени в деянието.

Статусът кара немалко хора да реагират. В лично съобщение до журналиста се включва и Поля Бисерова, която демонстрира нескрито любопитство относно това как върви разследването и докъде са стигнали криминалистите. Жената дори се шегува с възможността, че съмненията могат да паднат и върху нея.

Поля започва да пише и да звъни почти през ден на журналиста и да пита има ли заподозрени, до какви изводи са стигнали служителите на реда. Около две седмици след това, на 28 септември, Христо Гешов предприема друга стъпка:

„Аз се обадих на Поля Бисерова да поговорим. В един момент тя казва следното изречение, цитирам ти го 1:1 – „Не е в твой интерес да имаш врагове като мен и мъжа ми, ако не вярваш, отвори в интернет да видиш кой е той.“

Журналистът тълкува последните думи на Бисерова като тип предупреждение и решава разговорите с въпросната дама да приключат, „повече не желая да комуникирам с нея“. Въпреки рисковете, които разравянето на подобни личности крие, Гешов започва да разследва фирмите на баща й – Бисер Симеонов Гонков, по прякор „Брадата“, тъй като е „всеизвестен факт за всички в Червен бряг, че тези хора се занимават с незаконен бизнес“.

Поля Бисерова и Бисер Симеонов Гонков
Поля Бисерова и Бисер Симеонов Гонков. Снимка: Polia B Gonkova, Facebook

Оказва се, че Бисер Симеонов Гонков притежава фирма „Щедрите“, която представлява заложна къща. Същата „е била компрометирана с акцията на ГДБОП за лихварство“, уточнява Христо Гешов. Разровил се във фактите, той разбира, че дружеството „отчита мижави пари пред държавата и печалба около 2 000 лева на месец“. В същия момент, лаконичен е Гешов, тези хора „имат коли за над 150 000 лева, не една, не две. Всеки член на семейството кара чисто нов автомобил, предимно „Мерцедес“ или „Ауди“. Годините са винаги от 2017 г. нататък. Къща, застрахована за 6 милиона лева в центъра на Червен бряг. Изказване на Бисер Гонков е, че ходи с 2 златни часовника, защото и двата са оригинални „Ролекс“ и единият струва 150 хиляди евро. Общо взето те парадират в града, че имат наистина много пари„.

В следващата част от разследването си журналистът започва да се занимава с въпроса как крупният червенобрежански бизнесмен се сдобива с различни видове имоти, тъй като направена справка сочи, че „за последните 3 години този човек се е сдобил със 75 имота на територията на страната – в Чифлика, Орешака, Рибарица, това са все парцели, земи, къщи, които не струват 10-20 хиляди лева. Особено в Рибарица – там става въпрос за имоти на стойност над 700-800 хиляди лева“.

Странно е как човек може да си купи толкова имоти при положение, че взима 2 000 лева на месец – без да има кредити и банкова сметка, разсъждава недвусмислено Гешов. Той е стигнал и до друга значителна подробност, а именно, че Бисер Симеонов Гонков „отчита, че част от имотите, които е дал под наем в Червен бряг, визирам едно заведение, по договор дава наем 300 лева, а реално плаща 3 000 лв“.

Семейство Гонкови пред фамилната къща
Семейство Гонкови пред фамилната къща. Снимка: Polia B Gonkova, Facebook

Последва друга справка на журналиста, който се ангажира да разбере дали има подавани сигнали в полицията и прокуратурата срещу лицето Бисер Симеонов. Оказва се, че срещу него има стотици жалби, но разследването по тях не стига доникъде.

Всеизвестен факт е, не пропуска да отбележи Гешов, че въпросният господин неведнъж е бил забелязван да пие и да употребява наркотици публично, без да се крие, след което се качва на автомобила си и управлява спокоен и необезпокояван.

Във връзка с тези нарушение журналистът е взел следните мерки:

„Аз съм предупредил полицията той да бъде спрян. Интересното е, че след моето предупреждение, човекът е вече с шофьор. Изводите може да си ги направи всеки. Само че явно някой от полицаите в града си е помислил, че аз ям доматите с колците. Преди да предупредя полицията в Червен бряг, аз съм предупредил още трима души, малко по-нагоре от тези хора в Червен бряг, за да знаят и да видят служителите им какво представляват. На мен ми е пределно ясно, че Бисер Гонков си плаща на местно ниво да не бъде закачан под някаква форма.“ 

„Вторият незаконен бизнес на семейството е незаконни цигари, а третият – наркотици“, отбелязва Гешов.

Всичкото това ровене в мръсните тайни вероятно крие немалко рискове. За опасността да бъде посегнато на живота му, се опасява и самият Христо Гешов. Той е научил, че „има данни, че аз съм поръчан да бъда убит“. Според него хората, които са пряко засегнати от журналистическата му работа и непрестанната му борба с нередностите, „са решили, че е крайно време някой да ми затвори устата, защото аз знам от години, че съм пречка в тоя град“. Нещата, които са несправедливи за едни обаче, са в полза на други. Те съставляват един малък кръг от хора, които явно имат против някои проблеми да бъдат разрешени, констатира Гешов.

Възможно ли е да бъде посегнато на живота и имуществото на журналиста заради разследванията, които са неотменна част от неговата професия? Има ли цена истината и колко струва тя? Парите могат ли да купят чиста съвест или само измамното усещане за недосегаемост? Докога липсата на скрупули ще бъде вратичка към забогатяването?

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments