Жители на пловдивското село Труд: Искаме незабавно закриване на биоцентралата

0
244
протест
Снимка: Скрийншот от "NOVA"

Проблемите на жителите от пловдивското село Труд с мръсния въздух не спират, предава “NOVA”. Днес те излязоха на протест срещу разположената в непосредствена близост до домовете им централа за биогаз, която по думите им системно ги обгазява. Периодично се появяват силни и неприятни миризми, които наред с всичко друго са и опасни за здравето на хората. Жител на селото заяви:

„Обгазяването продължава и това е всеки ден без почивка. Миризмата е непоносима, като на фекалии.”

Според негов съселянин не е нормално да се живее в условията на „ферментирал обор“ вече 6 години. Той допълни:

„Към момента няма нито една институция, която да е направила цялостна проверка. В момента ние сме предоставили всички документи на областния управител на Пловдив и искаме незабавно закриване на инсталацията!“

По искане на областния управител Дани Каназирева е била изготвена независима експертиза на дейността на биоцентралата, според резултатите от която нарушения има. Във връзка с това тя коментира:

„Хората знаят, че още от самото начало категорично съм на тяхна страна и ги подкрепям в исканията им. Възложила съм изготвянето на независима експертиза. Факт, че нарушения има. Те са свързани с българското и европейско законодателство.“

От РИОСВ-Пловдив са изпратили писмо, с което уведомяват за извършването на 5 проверки на централата във връзка с обгазяването. Има и съставен акт в размер на 5000 лв, който операторът обжалва.

От Областната Управа в Пловдив очакват още следващата седмица да има развръзка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments