Жители на Калофер на протест заради лошото качество на водата

0
179
Калофер
Снимка: Wikimedia commons

Група граждани от Калофер излязоха на протест заради лошото качество на водата в региона и блокираха Подбалканския път. В отговор на исканията им, Върховната административна прокуратура наложи проверка за качеството на водата в града. 

Във ВАП е била образувана преписка по подаден сигнал в медиите за некачествена питейна вода във водопровода на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив, собственост на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството, снабдяващ жителите на Калофер. В информацията, цитирана от медиите, се опоменава, че има непрекъснато въвеждане на воден режим в града, а гражданите протестират, че водата е замърсена и вреди на здравето им. Местните споделят, че проблемът продължава от години и държавата не е предприела действия за решаването му.

Предвидената проверка следва да констатира предпоставките, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в гр. Калофер, както и такива, които имат значение за правилното решаване на проблема. Контролните органи следва да предотвратят настъпването на вредни последици върху здравето на населението в областта. В резултат на констатациите на двете министерства трябва да се предприемат и всички предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки при открити. Ако в хода на работата по случая се бъдат установин и данни за престъпление, следва де се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Резултатите от проверката следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments