Железопътните работници в Гърция стачкуват, докато гневът след катастрофата нараства

0
94
Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Hellenic Red Cross, Facebook

Железопътните работници в цяла Гърция започнаха еднодневна стачка след влаковата катастрофа във вторник, при която загинаха поне 43 души. В изявление на профсъюза, цитирано от „BBC“, се посочва:

„Болката се превърна в гняв за десетките загинали и ранени колеги и съграждани.“

След протестите в Атина, Солун и Лариса, е последвало подаване на оставки. Същевременно все още има спасители покрай катастрофиралите вагони, търсейки жертви. Според спасителя Константинос Иманимидис това е бил „най-трудният момент“, уточнявайки пред „Ройтерс“, че „вместо да спасяват животи, трябва да извличат тела“.

Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross, Facebook

Припомняме, че трагедията се е разиграла минути преди полунощ във вторник. Пътнически влак, превозващ 350 души, се е сблъскал с товарен влак, след като и двата са се озовали на едни и същи релси. В резултат на удара предните вагони са избухнали в пламъци.

Протестът на железопътните работници е започнал в 06:00 местно време и е засегнал националните железопътни услуги и метрото в Атина. Мнозина в Гърция гледат на катастрофата като на очаквана злополука, а синдикатът обвиняват „неуважението“ на правителствата към гръцките железници и смятат, че това е довело до „трагичния резултат“.

59-годишният началник на гарата в Лариса е обвинен в непредумишлено убийство по непредпазливост и трябваше да се яви в съда днес. Той отрече каквото и да е нарушение, като смята, че катастрофата е в резултат на техническа повреда.

Министърът на транспорта на страната подаде оставка след инцидента, заявявайки, че ще поеме отговорност за „дългогодишните провали“ на управляващите да поправят железопътната система, която не е годна за XXI век. Междувременно правителството обеща независимо разследване и справедливост. Предположението на премиера Кириакос Мицотакис, че причината е „трагична човешка грешка“, обаче предизвика гняв.

В сряда демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията пред „Hellenic Train“ в Атина, където се намира централата на компанията, която отговаря за поддръжката на гръцките железници. Беше използван сълзотворен газ, за ​​да разпръснат протестиращите, които хвърляха камъни и палеха огньове по улиците.

Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross, Facebook

На мълчаливо бдение в Лариса в памет на жертвите на инцидента един демонстрант каза, че чувства, че бедствието отдавна е настъпило.

„Железопътната мрежа изглеждаше проблемна, изтощена и със зле платен персонал“, каза студентът по медицина от Кипър Никос Сава пред агенция AFP. Според него арестуваният началник гара не трябва да плаща цената „за цяла една болна система“.

„Това е недопустим инцидент. Познаваме тази ситуация от 30 години“, каза пред АФП лекарят от Лариса Костас Баргиотас.

Много от пътниците във влака са били студенти на около 20 години, завръщащи се в Солун след дълъг уикенд, посветен на гръцките православни пости.

Говорителят на пожарната Василис Вартакогианис каза, че температурите в първия вагон – който избухна в пламъци – са достигнали 1300C, което прави „трудно идентифицирането на хората, които са били вътре“. Близките им са дали ДНК проби, за да подпомогнат усилията за идентифициране, като резултатите се очакват днес.

Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross, Facebook

Костас Мализос, наскоро пенсиониран хирург и почетен професор в гръцкия университет в Тесалия, се е завърнал на работа, за да оперира ранени пътници.

„Сега сме във фаза на опити да съпоставим човешките части, открити на мястото на катастрофата, и да ги съпоставим с ДНК“, каза той пред „BBC“.

Местни медии съобщиха, че повече от 10 души все още са в неизвестност, докато Гърция спазва тридневен национален траур. Според проф. Мализос е трудно да се каже колко хора са в неизвестност. Той също така се усъмни как министър-председателят е могъл да стигне толкова бързо до заключението, че е човешка грешка. Според него е необходимо широко независимо разследване.

„Това е бедствие, това е катастрофа. Семействата плачат тази вечер. За съжаление, по-голямата част от изгубените хора са млади студенти. Те са напуснали дома си, щастливи след дългия уикенд, за да отидат да учат или да видят роднините си и никога няма да стигнат до тях.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments