Жълт код за валежи в 20 области, речните нива ще се повишат

0
35
Река Стряма
Река Стряма. Снимка: Община Пловдив

На територията на цялата страна се очакват повишения на речните нива днес и през следващите два дни. Причината са очакваните валежи, предупреждават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. 

По-съществени ще бъдат повишенията на нивата на реките в Дунавския район.

Очакват се също така краткотрайни повишения в планинските части на басейна и в добруджанските реки. Утре ще се повишат нивата в целия басейн, по-значителни в планинските части на водосборите. В следобедните часове в неделя ще има краткотрайни повишения на речните нива в планинските части на водосборите на запад от р. Русенски Лом.

В Черноморски басейн се очакват повишения днес и утре във водосборите на реките северно от Бургас. По-съществени ще са повишенията на речните нива във водосборите на реките Батова, Провадийска и Камчия

В Източнобеломорски басейн в следобедните и вечерни часове днес ще има покачване на речните нивата във водосбора на река Тунджа над Ямбол, във водосборите на планинските притоци на река Марица и в родопските притоци на река Арда.

Следобед неделя ще има краткотрайни, незначителни повишения на речните нива в родопските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа над Сливен. В Западнобеломорски басейн днес и през уикенда ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия басейн. От МОСВ отбелязват, че водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

От МОСВ обръщат внимание, че за утре е издаден жълт код за валежи и гръмотевици в 20 области от страната. От Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ съобщават, че облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна, от северозапад на югоизток на места ще превали краткотраен дъжд, след обяд с гръмотевици. Минималните температури в събота ще са между 13° и 18°, а максималните – между 25° и 30°

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments