Зетят на Тръмп Къшнър сключи спорна сделка за недвижими имоти в Белград

1
23
Джаред Къшнър.
Джаред Къшнър. Снимка: Wikimedia Commons

След години на тайни преговори и участие на политическия елит на Сърбия инвестиционната компания на Джаред Къшнър Affinity Partners официално си осигури 99-годишно разрешение за изграждане на луксозен комплекс в Белград, пише „POLITICO“.

Кушнер е зет на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и беше старши съветник по време на управлението на Тръмп в Белия дом от 2017 г. до началото на 2021 г. Сделката се сблъска с възмущение в Сърбия, съсредоточено най-вече около историческото значение на сградата – по-специално, че американска компания ще преустройва символа на водената от Вашингтон бомбардировка.

„Правителството на Сърбия избра авторитетна американска компания за партньор в това начинание, която ще инвестира в съживяването на комплекса на бившия Федерален секретариат за национална отбрана“, заяви в писмено съобщение Горан Весич, министър на строителството и инфраструктурата на Сърбия.

На журналистите не беше предоставен достъп до официалното подписване на документа между Весич и Ашер Абесера, дългогодишен сътрудник на Кушнер, който представлява Affinity Partners в Белград.

Вместо това на уебсайта на министерството бяха публикувани съобщение за пресата и една снимка от подписването. Това стана въпреки обещанията на Весич преди подписването, че процесът ще бъде по-прозрачен занапред.

Преговорите за реконструкция на щаба на югославската армия с Тръмп и семейството му датират от 2013 г. Тогава тогавашният министър-председател Ивица Дачич разкри интереса на Тръмп към изграждането на луксозен хотел върху първокласния имот в Белград.

Сегашното правителство беше принудено да признае преговорите си с Affinity Partners, след като по-рано тази година опозиционен политик изнесе подробности за сделката. В изявлението на Весич се казва още:

„Ще възстановим сградата 25 години, след като тя беше разрушена при бомбардировките. В продължение на четвърт век никой, преди това правителство, не е мислил за обновяване на комплекса.“

Антисистемните позиции на Тръмп и прегръдката му с автократите съвпадат добре със сръбския президент Александър Вучич, който наскоро организира грандиозно посрещане на китайския президент Си Дзинпин и отказва да участва в санкциите срещу Русия. Критиците подозират, че сключването на сделки със зет му може да е начин да се разплати за потенциални услуги в случай на втора администрация на Тръмп.

Историческото значение на обекта, особено насочването му към мястото по време на подкрепяните от САЩ бомбардировки на НАТО срещу Югославия, също предизвиква силни емоции сред сърбите.

Центърът на армейското разузнаване е превърнат в ефективно неизползваем и оттогава до голяма степен остава недокоснат в продължение на десетилетия.

Бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г., последвали кървавите конфликти в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово, остават основният източник на сръбските националистически претенции и оплаквания – а именно, че са били несправедливо набелязани от Запада заради ролята на правителството им във войните.

Всеки политик в Сърбия използва събитието, за да подклажда антизападни и особено антиамерикански настроения. То е и любима тема на руския президент Владимир Путин, често използвана, за да подчертае предполагаемата прекомерна активност на Запада. Това обаче не спира плановете за развитие, въпреки иронията, че американска компания участва в преустройството на района.

Сръбското правителство се опита да смекчи удара, като обяви, че на територията на комплекса на Кушнер ще бъде изграден и мемориален комплекс.

„Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от инвеститорите и ще бъде собственост на Република Сърбия, която ще вземе решение за програмното съдържание на комплекса и ще го управлява“, обяснява Весич в изявлението.

Това породи повече въпроси, отколкото успокои страховете. За да може мемориалният комплекс или музеят, посветен на жертвите на бомбардировките, да намери истински отзвук сред сърбите, той ще трябва да бъде силно критичен към САЩ и НАТО. Някои обаче смятат, че това е невъзможно, тъй като създаването му ще бъде поверено на американска компания.

Политици от опозицията, включително Александър Йованович Чута от „Екологично въстание“, който пръв разкри плановете, обявиха протести. Йованович подчерта:

„Знаем какво ще направим. Екологичната демонстрация ще попречи на осъществяването на този проект както физически, така и юридически.“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Зетят на Тръмп Къшнър сключи спорна сделка за недвижим… […]