Земетресение разлюля югоизточна Австралия, разкази от първо лице

0
8
Земетресение
Снимка: Pixabay

Земетресение с магнитуд 5,9 разлюля югоизточна Австралия и нанесе щети върху сгради в град Мелбърн. Земетресението е регистрирано около 09:15 местно време днес в Мансфийлд, недалеч от столицата на щата Виктория.

Премиерът Скот Морисън заяви, че засега няма данни за сериозно пострадали хора. Земетресението е усетено и в съседните щати – Южна Австралия и Нов Южен Уелс. Регистрирани са и два вторични труса с магнитуд 4.0 и 3.1.

Въпреки че това е едно от най-интензивните земетресения в Австралия от последните години насам, то не е причинило значителни щети. Коментирайки ситуацията от САЩ, Морисън отбеляза, че земетресенията са необичайни за Австралия и сами по себе си са тревожни явления.

Земетресение по време на сърдечна операция

Хирургът Самир Такур сподели, че е извършвал сложна операция за поставяне на сърдечен байпас в Джилонг, близо до Мелбърн, когато е усетил проявленията на земетресението.

Бяхме посредата на операцията и просто усетихме, че цялата операционна маса се движи. Огледахме се в стаята и установихме, че всичко около нас се тресе.„, разказва хирургът пред BBC Newsday. Мъжът обясни още, че за щастие той и екипът му са били в етап, в който са можели да прекъснат временно операцията, докато трусовете престанат.

Австралийската радиотелевизионна корпорация сподели клип, в който се вижда как водещите на един от сутрешните блокове реагират при земетресението: „Земетресение ли е това или нещо свързано с конструкцията на сградата?„, пита водещият Майкъл Роуланд.

Няколко високи кули и градска болница са били евакуирани за кратко, съобщиха местни жители. Някои градски трамвайни линии също са преустановили временно дейността си поради щети.

Премиерът на щата Южна Австралия Стивън Маршал заяви, че гражданите са усетили вторични трусове.

Като цяло силните земетресения са необичайни за Австралия, тъй като континентът се намира на централно място върху тектонска плоча. Това земетресение е регистрирано на плитка дълбочина (10 км), като първоначално е измерен магнитуд на стойност 6.0, а по-късно 5.9, твърдят сеизмолози. От Агенцията за геоложки науки обясниха, че страната има опасност да преживее потенциално разрушително земетресение с магнитуд над 6,0 приблизително на всеки 10 години.

В Мелбърн, вторият по големина град в страната, населението наброява около 5 милиона души. Градът в момента е под строг ограничителен режим поради наскоро регистрираната вълна от нови случаи на заразени с COVID-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments